CNP – Nastup Crnogorskog akademskog tria


U poneđeljak 16. decembra 2019. godine, u 20.30 sati na Sceni Studio nastupiće Crnogorski akademski trio.

Crnogorski akademski trio čine Miran Begić violina, Aleksandar Latković violončelo i Oleksij Molčanov klavir. Trio će na koncertu izvoditi Mendelsona trio br. 1 d-moll i Šostakoviča trio br. 2 e-moll.

Miran Begić je osnivač Ljetnje akademije i umjetnički direktor festivala “Espressivo”. Njegova izvodjačka aktivnost  je vezana za koncertne podijume Italije, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Grčke, Austrije, Poljske, Francuske, Albanije, Engleske, Libana, Bugarske, Švedske, USA, Brazila, Argentine i Rusije. Nastupao je sa umjetnicima poput: Alexander Bonduriansky, Wilfried Strehle, Guigla Katsarava, Peter Langgartner, Jaroslav Nadrzicky, Viktor  Uzur, Silva Skenderi, Mikhail Bereznitsky, Ljubisa Jovanovic, Herbert Kefer, Barbara Hendrix, Sergey Smbatyan, Jean Reis, Darinka Matić-Marović, Aleksandar Rudin, Niklas Šmit i Viktor Tretjakov.

Aleksandar Latković je postao prvi violončelista Beogradske filharmonije 2003. godine i od tada nastupao sa ovim orkestrom u Beču, Gracu, Strazburu, Dubrovniku, Ljubljani, na turnejama u Švedskoj, Italiji, Nemačkoj i Sjedinjenim Državama, uključujući i Karnegi Hol. Kao gostujući član Kamernog Orkestra Maler i Festivalskog Orkestra Lucerna, Aleksandar je nastupao u bečkom Muzikferajnu, na festivalima širom Evrope kao što su Lucern, Eks-an-Provans, Baden-Baden, Oldboro, Betovenfest u Bonu, i učestvovao na snimcima za Deutsche Grammophon, Decca i ARTE.

Kao suosnivač i čelista Gudačkog kvarteta Beogradske filharmonije od 2011. godine gostovao je na festivalima kao što su Srebrna Lira u Sankt Peterburgu, Abu Dabi Klasik u Emiratima, zatim u Parizu, Tjandžinu, Izmiru, kao i na festivalima u regionu, među kojima su Mokranjčevi dani u Negotinu, Espresivo na Cetinju, Festival Ljubljana, Sarajevske večeri muzike, Festival gudača Perast. Aleksandar Latković je bio solista sa Beogradskom filharmonijom, orkestrom Skovran, Crnogorskim kamernim orkestrom i Pariskim Univerzitetskim orkestrom.

Oleksij Molčanov živi u Crnoj Gori od 1999. godine. Nakon angažmana u Rusiji i Srbiji, i u Crnoj Gori uspješno nastavlja svoj profesionalni i umjetnički angažman na svim značajnim scenama širom zemlje i u inostranstvu. Kao solista i u kamernim sastavima sa eminentnim umjetnicima ostvario je veliki broj projekata. Dovoljno je spomenuti imena flautista L. Jovanovića, H. Guolianga, D. Gavrića, Ž. Lekić, M. Lipovšek, N. Paklar, trubača T. Kerekeša, hornistu B. Lipovšeka, fagotiste K. Sensteveolda, N. Jankovića, oboiste G. Porrata, N. Ristić, klarinetiste O. Popovića, V. Klenkovskog i S. Molčanovu, trombonistu A. Benčića, violiniste J. Nadržickog i K. Akejnikovu, violiste P. Langgartnera, H.Kefera, M.Bereznickog, I. Vukčevića, P. Veličkovića, violončeliste A. Rudina, V. Uzura, I. Perazića, A Latkovića i E. Vučeković-Veith. Nastupao je na festivalima “Mokranjcevi dani”, ”Nimus”, “A Tempo”, “KotorArt”, Montenegro music fest”, “Barski ljetopis”, ”Espressivo”,”Nei suoni dei luoghi”,”Budva Grad Teatar”. Bio je aktivni učesnik projekta “Crna Gora jedna kulturna adresa”.    

Ulaznice se mogu rezervisati i kupiti na zvaničnom web sajtu Crnogorskog Narodnog pozorišta www.cnp.me.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 × two =