CNP – Novi programski segmenti i predstave

 

CNP - znak 150

 
 

U Crnogorskom narodnom pozorištu u petak 25. marta, počele su čitaće probe za predstavu “Šćeri moja,…” Maje Todorović, koju režira rediteljka CNP-a Ana Vukotić. Glumačku ekipu predstave, čija je premijera planirana za maj 2016. godine na Velikoj sceni, čine: Vanja Jovićević, Mirko Vlahović, Varja Đukić, Slavko Kalezić, Dušan Kovačević, Goran Vujović, Stevan Radusinović, Slobodan Marunović, Danilo Čelebić, Zoran Vujović i Mišo Obradović. Vanja Jovićević i Goran Vujović su studenti druge godine Glume na Fakulteti dramskih Umjetnosti na Cetinju, u klasi redovnog profesora Branimira Popovića.

 

Program za april 2016 - 1

 

U autorskom timu su: Aleksandar Vukotić, (scenografija),  Leo Kulaš, (kostimografija), Aleksandar Radunović, (muzika), i Sonja Vukićević, (pokret).

“Šćeri moja,…” je nagrađena drama na Konkursu Crnogorskog narodnog pozorišta za savremeni domaći dramski tekst pod nazivom “Izgubljeno-nađeno: dramska remapiranja novije crnogorske istorije”.

Nagrađeni dramski tekst “Šćeri moja, …” je feministička dekonstrukcija istorijskih ličnosti, drama koja vješto kombinuje dokumentarne, usvojene istorijske narative i alternativnu, marginaliziranu žensku istoriju. Odgovarajući inteligentno i subverzivno na temu konkursa, autorica hrabro propituje “nedodirljivu” istoriju, onu od krucijalnog značaja za nacionalni identitet. U isto vrijeme, uspješno izbjegava da upadne u pamfletsko ili banalno, raspisujući kompleksne karaktere, čijom se interakcijom otklanja svaka mogućnost plošnog romantiziranja istorije. U tome dodatno pomažu strukturalni otkloni u vidu ironičnih komentara iz današnjice. Poslije ove drame, ne možete da se ne zapitate šta bi bilo sa istorijom ovih prostora da društvo, tačnije patrijarhalno ustrojstvo, nije ugušilo neke od najkvalitetnijih, najinteligentnijih i najsposobnijih osoba koje su živjele na ovim prostorima, samo zbog toga što su bile žene.

 

Program za april 2016 - 2

 

Do kraja juna 2016. godine u CNP-u je planirana realizacija još jedne nove predstave na Sceni Studio.

Od aprila će na Sceni Studio CNP-a otpočeti i novi programski segment pod nazivom Scena Akademija. Scena Akademija nastaje iz namjere da se proširi izvedbeni prostor za pozorišne, ali i koncertne i izložbene programe studenata umjetničkih fakulteta sa Cetinja: Fakulteta dramskih umjetnosti, Fakulteta likovnih umjetnosti i Muzičke akademije. Između ostalog, na Sceni Studio izvodiće se najuspješnije ispitne predstave studenata FDU sa Cetinja, koje će biti dio stalnog repertoara CNP-a. Na ovaj način, mladim umjetnicima koji počinju svoje karijere, biće omogućena  prezentacija i vrednovanje u profesionalnom okruženju.

Dodatni podsticaj privlačenju mlade publike biće i simbolična cijena ulaznice za programe koji će se odvijati u okviru Scene Akademije, koja će iznositi jedan euro.

 

Program za april 2016 - 3

 

Scena Akademija biće otvorena 24. aprila izložbom radova studenata FLU, koncertom studenata Muzičke akademije i izvođenjem predstave “Hajdemo skakati po tim oblacima” Elvisa Bošnjaka, koju će izvesti studenti druge godine Glume u klasi redovnog profesora Branimira Popovića. Od 24. do 28. aprila u okviru Scene Akademije biće izvedene  studentske predstave: “Ne igraj na Engleze”  Vladimira Đorđevića, “Creeps” Luca Hubnera, “U plamenu” Šarlote Džons i “Ljubaf” Mari Šizgal.

Od aprila će biti promijenjen i termin izvođenja predstava na Sceni Studio, gdje će svi programi počinjati u 20.30, a novina je i paralelno odvijanje programa na Velikoj i Sceni Studio.

 

Program za april 2016 - 4

 

Aprilski repertoar  Crnogorskog narodnog pozorišta čini 37 programa. Pored predstava CNP-a koje će biti izvedene na Velikoj i Sceni Studio: “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja”, “Lasice”, “Očevi su grad(ili)”, “Revizor”, “Urnebesna tragedija”, “Don Žuan”, “Ribarske svađe”, “Gorski vijenac”, “o.REST IN PEACE – Saga jedne balkanske porodice”, “Koza ili ko je Silvija”, “Povratak”, “Žene koje čiste”, “Allegretto Albania”, na repertoaru će se naći i dvije gostujuće predstave: “Let iznad kukavičjeg gnijezda” Kena Kejsija, u režiji Dijega de Breje i produkciji Kraljevskog pozorišta Zetski dom, i “Adam i Eva”, Miroslava Krleže, u režiji Slobodana Milatovića i produkciji Herceg Festa.

Od 13. do 22. aprila biće održan 15. Međunarodni muzički festival A Tempo u okviru koga će biti izvedeno 10 koncerata.

Filmski program koji CNP realizuje u saradnji sa Crnogorskom kinotekom, biće posvećen nedavno preminulom velikanu jugoslovenskog glumišta  Draganu Nikoliću. Na Velikoj sceni će biti prikazana četiri filmska ostvarenja u kojima je igrao Nikolić:   “Horoskop” ,  (Boro Drašković), “Kad budem mrtav i beo”  (Živojin Pavlović), “Balkan ekspres”  (Branko Baletić)  i “Banović Strahinja” (Vatroslav Mimica).

U aprilu će biti nastavljena akcija koja podrazumijeva popust od 50 posto za sve predstave CNP-a.