CNP – Održana promocija edicije „Nagrađene drame“

 

 

 

U utorak 30. juna 2017. godine, u Pres sali Crnogorskog narodnog pozorišta u 19 sati održana je promocija edicije „Nagrađene drame“.

Četvrta edicija Crnogorskog narodnog pozorišta  “Nagrađene drame” ustanovljena je 2011. godine i podrazumijeva objavljivanje dramskih tekstova koji su nagrađeni na Bijenalu crnogorskog teatra i na Konkursu CNP za savremeni domaći dramski tekst. CNP ovom edicijom nastoji da afirmiše domaće dramske pisce i savremeni dramski tekst.

Ovom prilikom predstavljene su tri drame:  „Kalina proces“  Vaska Raičevića, (nagrađena na Konkursu CNP-a za savremeni domaći dramski tekst 2012. godine), „Otvoren kraj“ Jovane Bojović, (nagrađena na Konkursu CNP-a za savremeni domaći dramski tekst neafirmisanih autora „Skroz nova drama“ 2015. godine), i „Šćeri moja“ Maje Todorović, (nagrađena na Konkursu CNP-a za savremeni domaći dramski tekst 2016. godine).

 

 

O novim izdanjima govorili su urednici edicije Goran Bulajić i Milovan Radojević, dramski pisac Stevan Koprivica i autorke nagrađenih tekstova Maja Todorović i Jovana Bojović.

Stevan Koprivica, dramski pisac i profesor dramaturgije na FDU na Cetinju istakao je značaj postojanja Konkursa koje raspisuje Crnogorsko narodno pozorište:

„To što CNP radi sa svojom izdavačkom djelatnosti je jedna plemenita misija. Prije svega, pozorišni komadi obično traju onoliko koliko traje njihovo izvođenje, a onda nestanu, a ovo je jedan od načina da one ostanu da bi se profesionalci ubuduće pozabavili ovom literaturom. Ovo su knjige koje baštine literarnu tradiciju Crne Gore i služe profesionalcima kao kreativna inspiracija. I toliko je plemenitiji i s druge strane, zahtjevniji poriv CNP-a da ima taj kontinuitet izdavanja dramskih tekstova. Mnoge veće teatarske kuće se ne bave time, ali CNP nastavlja to da radi, uspješno i u kontinuitetu, a posebnu težinu nosi to što su pred nama djela troje mladih autora.

Sva tri autora su jako zanatski vješta a zanat je preduslov da bi se neko bavio pozorišnim pisanjem. Ono što je posebno dobro i što meni imponuje je to što ove tri drame, ni po čemu nisu slične, osim po zanatskom umijeću.

 Mislim da su dramski pisci trenutno i kvalitativno i kvantitativno za korak ispred rediteljske generacije.  U poslednjih 3-4 godine izrodilo se šest- sedam ozbiljnih mladih pisaca. To je velika stvar za jednu ovako malu teatarsku sredinu. Na CNP-u je da ljudima kao što su Maja, Jovana i Vasko pomogne, da stane iza onoga što su njihovi rezultati i da time crnogorska kultura dobije novi argument.“

Urednik Milovan Radojević istakao je značaj postojanja izdavačke djelatnosti CNP-a:

„Naglasio bih da se, među publikacijama izdavačke djelatnosti CNP sa oko 50 realizovanih naslova, u okviru edicije „Zetski dom“ nalazi literatura o istorijskom putu našeg nacionalnog teatra, njegovim umjetničkim dosezima, repertoarskim promjenama, što je postalo osnova za dalje istraživanja pa i za filmsku obradu. Tako je naš kolega Goran Bulajić, koristeći tu literaturu napravio dokumentarni film o CNP-u “Ad honorem“ povodom 20 godina djelovanja u novoj zgradi.“

Urednik Goran Bulajić rekao je: „Velika stvar je Konkurs CNP-a za razvoj pozorišne umjetnosti, velika je stvar i dvojezično izdanje tekstova, posebno mladih autora.  Drama mora da bude dobra literatura da bi privukla pažnju, da bi bila izvedena i CNP ovom edicijom upravo to nudi. Pozorište je poslednjih 20 godina ispunilo ogroman cilj objavljujući te knjige.“

Autorka nagrađene drame „Šćeri moja“ Maja Todorović zahvalila je CNP-u za profesionalan i prijateljski odnos koji je, kako je istakla, zaista značajan kada ste mladi i kada ulazite u neki posao.

„Ono što je meni najznačajnije jeste što je nevjerovatno važno za mlade pisce da znaju da neko čita njihove tekstove. Konkursi su u tom smislu nešto što nas motiviše i podstiče da stvaramo i da nastavimo da pokušavamo. Proces rada na predstavi sa kompletnom autorskom ekipom i sa rediteljkom Anom Vukotić je nešto što je za mene, takođe bilo izuzetno značajno jer se prvi put dogodilo da sam negdje bila tu i kao pisac i kao neko ko je zaista postao blizak sa čitavom ekipom. Kao piscu su mi posebno značile te čitajuće probe, to je bilo neprocjenjivo iskustvo za moje dalje pisanje.“

Autorka nagrađene drame „Otvoren kraj“ Jovana Bojović istakla je važnost postojanja Konkursa, i posebno dvojezičnog izdanja objavljenih tekstova:

„Već na raspisivanju samog konkursa „Skroz nova drama“ znala sam da je ovo moja prilika da uđem u svijet profesionalnih pisaca, tada sam osjetila da je dramatrurgija nešto čime zaista želim da se bavim. Isti osjećaj me je prožimao tokom samog procesa rada na predstavi. Posebno mi znači prevod na engleski koji nama, mladim piscima, omogućava da te drame predstavimo i van Crne Gore.“

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


two × one =