CNP – Otvoren festival narodnih pozorišta ,,Maštanije”

 

 

Prvi festival narodnih pozorišta ,,Maštanije” otvoren je sinoć u Crnogorskom narodnom pozorištu izvođenjem predstave “Kralj Lir” Vilijama Šekspira u režiji i adaptaciji Diega de Breje, u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo.

Festival je otvorila direktorica CNP-a Zorana Kralj:

“Večeras počinje prvo izdanje Festivala narodnih pozorišta – Maštanije koje će, vjerujemo, od 30. maja do 8. juna, kroz šest festivalskih dana, biti centar pozorišnih zbivanja u zemlji. Sljedbenici i saučesnici Maštanija, našeg i vašeg pozorišnog festivala, svoj put nastavljaju postojanim tragovima prethodnih festivala. Zato se večeras moramo prisjetiti i pomenuti inicijative i prethodnike čiji su napori, znanja i umijeće ugrađeni u portret našeg teatra i čiju viziju slijedimo. Veliki glumac i upravnik Vladimir Popović krajem sedamdesetih godina prošlog vijeka pokrenuo je Festival koji je okjupljao najznačajnija pozorišta sa prostora tadašnje Jugoslavije pod nazivom Jugoslovenski pozorišni susreti. Festival je opstao 3 godine. Pomenimo i da se 2003. godine u CNP-u desio i festival nacionalnih teatara koji je okupio ne samo teatre sa ex Yu prostora, već i značajne evropske pozorišne kuće. Danas, na tim temeljima i sa vizijom CNP-a kao relevantne i značajne regionalne pozorišne adrese, pokušavamo, zajedno sa svima vama, da izgradimo festival za koji vjerujemo da će imati kontinuitet, da će biti prostor produbljivanja međuteatarske komunikacije i uspostavljanje novih veza i prilika da našoj publici pružimo uvid u savremenu regionalnu pozorišnu produkciju. Prvo izdanje ovog festivala donosi predstave narodnih pozorišta sa prostora ex Jugoslavije – Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije, Srbije, Hrvatske i Crne Gore, a od naredne godine, sigurno će, pored naših najbližih susjeda, CNP okupiti i najvažnije teatre iz cijelog regiona. I na kraju – zašto Njegoševi stihovi iz Gorskog vijenca za naziv našeg festivala? Riječi koje izgovara Vojvoda Draško poslije povratka iz Mletaka „Ne znam ništa nego sam gledao, i sam mislim da je maštanije“ govori zapravo o preobražaju stvarnosti što je jedan od osnovnih elemenata pozorišne igre. Maštanije ne poznaje i ne priznaje ništa osim funkcije fantazije i imaginacije, nikakve zadate okvire, međe i ograničenja. Maštanije ukida i potire stvranost kakvu je znamo, stvarnost van uobičajenog znanog reda. Želim vam dobrodošlicu u taj prostor nesvakidašnjeg, želim vam dobrodošlicu u prostor Maštanija.“

Nakon svečanog otvaranja, na Velikoj sceni CNP-a ansambl Narodnog pozorišta Sarajevo izveo je Šekspirovu dramu „Kralj Lir“ u režiji i adaptaciji Dijea de Breje.

Scenograf predstave je Diego de Brea, kostimograf Blagoj Micevski a dramaturškinja Džejna Avdić.  U predstavi igraju: Izudin Bajrović, Sanela Pepeljak, Mediha Musliović, Slaven Vidak, Vedran Đekić i Elma Juković.

 “Šekspir je uvijek zahtjevan, zapravo može se reći čak najzahtjevniji. “Kralj Lir” je izuzetno kompleksan tekst, u stvari to je civilizacijaska drama koja otvara, možda najviše od svih Šekspirovih djela, neka pitanja oko etike, morala, estetike čovjeka, civilizacijskog prolaza.. Lir je čovjek koji prolazi  kroz dva potpuno različita razdoblja – razdoblje kada ima moć, snagu, kada je potreban i razdoblje kada sve to nestaje i postaje suvišan – kazao je nakon predstave reditelj Diego de Brea.

Glumac Izudin Bajrović, koji je briljirao u ulozi kralja Lira, ističe da je proces bio izuzetno zahtjevan: ““Kralj Lir” je sigurno jedno od najboljih Šekspirovih djela, pri čemu govorimo o autoru koji je prosto bio genije, stoga je ovo bio ogroman izazov. Šekspir se bavi prirodom, sve ostalo je u drugom planu, tako da čovjek mora da kopa po sebi da bi se oslobodio svih onih nakupnina kroz društvo, civilizaciju, kroz sve ono što nas čini onim što jesmo – kada se sve to otkloni ostaje ono što je gola priroda, a doći do toga je izuzetno teško i naporno.  Nema veće poslastice za glumca nego součiti se s jednim takvim likom, kao što ste večeras imali priliku da vidite.”

Izrazio je zadovoljstvo što je Narodno pozorište Sarajevo dio festivala Maštanije: ”Izuzetno mi je drago što se ovaj festival desio, što se Crnogorsko narodno pozorište usudilo da u jednom ovakvom vremenu povuče ovako ekskluzivan i zahtjevan potez – da napravi festival narodnih pozorišta. Posebnu čar ima činjenica da festival nije takmičarskog već revijalnog karaktera i zaista bih volio da, kako je direktorica CNP-a na otvaranju rekla, postane tradicija. Saradnja između CNP-a i Narodnog pozorišta Sarajevo se u posljednje vrijeme jako lijepo razvija i to me čini iskreno srećnim.”