CNP – Program za utorak i srijedu, 17. i 18. maj 2016. godine

 

CNP - znak 150

 
 

U utorak 17. maja, na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u 20 sati premijerno će biti izvedena predstava „Šćeri moja“ Maje Todorović, u adaptaciji i režiji Ane Vukotić. Reprizna izvođenja predstave su u srijedu 18. i četvrtak 19.maja.

Glumačku ekipu predstave čine: Vanja Jovićević, Mirko Vlahović, Varja Đukić, Slavko Kalezić, Dušan Kovačević, Goran Vujović, Stevan Radusinović, Slobodan Marunović, Danilo Čelebić, Zoran Vujović i Mišo Obradović.

Aleksandar Vukotić je radio scenografiju, Leo Kulaš potpisuje kostime, Lina Leković je asistentkinja kostimografa, Aleksandar Radunović Popaj je uradio muziku, Sonja Vukićević je koreograf predstave, Balša Poček je saradnik na dramaturgiji a izvršna producentkinja predstave je Nela Otašević.

Drama “Šćeri moja” nagrađena je kao najbolja na konkursu Crnogorskog narodnog pozorišta za savremeni domaći dramski tekst.

 „Iako su junaci drame „Šćeri moja,…“ istorijske ličnosti, ovo nije istorijska drama. Istorijska građa je samo polazišna tačka za bavljenje aktuelnim temama, a to je prije svega pitanje položaja žene i odnosa prema ženskom djetetu. Drama ne sudi, ne traži krivce i ne daje odgovore, već postavlja pitanja. Ona nije nikakav feministički pamflet, a moja želja, kao pisca je bila da njom podstaknem i žene i muškarce na razmišljanje i na preispitivanje odnosa prema ženskom polu, prije svega ženskoj djeci. To je problem koji je i dalje veoma prisutan u našem društvu (ne samo u Crnoj Gori već i globalno), iako se često izbjegava da se o tome govori. Tri tačke iza naslova sugerišu obraćanje „šćerima“: šta im to govorimo, šta im možemo reći, šta bi trebalo da im kažemo… dok ne bude kasno.“

Maja Todorović

 

Predstava Sceri moja

 
 

Predstava U plamenuU srijedu 18. maja u 20.30h na Sceni Studio u okviru Scene Akademija biće izvedena predstava „U plamenu“ po tekstu Šarlote Džons.

“U Plamenu” je komad u kome se radnja fragmentarno odvija prelazeći iz 1908. godine u 2012.

Prikazuje sudbinu žene i njene vječne muke zbog odabira prave ljubavi.

Kroz komične a na posljetku i tragične situacije upoznajemo se sa deset karaktera koji nose ovu dramu i daju nam do znanja da trivijalnost života ne postoji, već da je svaki čovjek mali kosmos za sebe, kroz svoje misli, patnje i želje.

U predstavi igraju: Sanja  Vujisić, Jovan  Dabović, Maja  Stojanović, Anđelija  Rondović, Filip  Đuretić i Jelica  Vukčević.