CNP – U čast Nebojše Glogovca

 

 

U saradnji sa Crnogorskom kinotekom, u čast Nebojše Glogovca na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta 20. marta prikazana su dva filma u kojima je Glogovac ostvario zapažene uloge.

U 18 sati prikazan je film „Ubistvo s predumišljajem“ reditelja Gorčina Stojanovića iz 1995. godine, u kojem je ostvario prvu glavnu ulogu, tumačeći lik Bogdana Bilogorca, koja mu je donijela i prvo veliko priznanje – nagradu “Car Konstantin” za najbolju mušku ulogu na Filmskom festivalu u Nišu 1995. godine.

U 20 sati prikazan je najnoviji film Rajka Grlića „Ustav Republike Hrvatske“, u kojem je Glogovac maestralno dočarao lik Vjeke Kralja, profesora u penziji koji je deklarisani homoseksualac i transvestit. Film je do sada osvojio 32 priznanja.

Samo u 2017. godini, za glavnu ulogu u ovom filmu, dobio je Gran pri 52. Festivala glumačkih ostvarenja – Filmskih susreta u Nišu, Zlatnu arenu u Puli, nagradu Evropski glumac godine u Italiji i nagradu Najbolji glumac na festivalu u Londonu.

Prije prikazivanja filma „Ustav Republike Hrvatske“ pred punom salom Crnogorskog narodnog pozorišta direktor Crnogorske kinoteke Andro Martinović podsjetio je publiku na jednu od izjava preminulog glumca „Veoma bih volio da se za glumce praktično ne zna, da ih gledalac ne posmatra dok gleda film svjestan njihove biografije i karijere. Volio bih da gledalac ne poredi glumce kakvi su sada, a kakvi su bili onda. Možda bi bilo dobro da ne postoji špica… Glumci nisu važni, važan je događaj, važan je film i to što ispriča u njemu.“

Glumica Dubravka Drakić pročitala je autorski tekst Anta Tomića kojim se hrvatski pisac i novinar oprostio od velikog umjetnika: „…Napokon, prije dvadesetak dana došao je glas da je bolestan. No na telefonu je djelovao začuđujuće raspoloženo. Ma, jest, rak, objasnio je, ali blaži oblik. Ništa strašno. To se danas liječi, za mjesec i pol, dva najkasnije. Jednako je rekao i Rajku i mi smo se obojica umirili, uvjereni da će biti dobro, i tek smo kasnije od drugih saznali kako je stvar zapravo potpuno drugačija, konačna i strašna. Bit će valjda da njemu nesretniku nisu rekli kako je blizu kraj, ali nagađamo i da nam je možda legendarni srpski glumac Nebojša Glogovac naprosto odglumio kako je sve okej. Bila je to njegova zadnja velika uloga, da mu se prijatelji ne brinu.”

Foto: Duško Miljanić