CNP – Uspješna pozorišna sezona 2014/2015

 

CNP - znak 150

 
 

Četiri premijerno izvedene predstave, dva važna festivala – Bijenale crnogorskog teatra i Međunarodni muzički festival A Tempo, i gostovanja na značajnim regionalnim pozorišnim festivalima i scenama obilježili su pozorišnu sezonu 2014/2015.

U sezoni 2014/2015 realizovano je 145 programa koje je vidjelo 38.416 gledalaca.

Premijerno su izvedene predstave: „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“, Iva Brešana, u režiji Luce Cortine (7. novembar 2014), „Urnebesna tragedija“, Dušana Kovačevića, u režiji Veljka Mićunovića (26. decembar 2014), „Povratak“, Harolda Pintera, u režiji Mirka Radonjića (30. januar 2015), i „o.REST IN PEACE – Saga jedne balkanske porodice“, Jetona Neziraja, u režiji Stevana Bodrože (3. april 2015).

 

Predstava Hamleta u Mrdusi Donjoj-2

 

Sezona je počela Bijenalom crnogorskog teatra koje je održano od  6. do 15. oktobra. Na jedinom nacionalnom pozorišnom festivalu u zemlji, u izvršnoj produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta, izvedeno je 10 predstava u okviru tri selekcije: Selekcije, Selekcije Plus i Selekcije Off.

 

CNP - Bijenale crnogorskog teatra

 

Pored premijernih naslova, repertoar Crnogorskog narodnog pozorišta činile su predstave: “Everyman Đilas”,  “Očevi su grad(ili)”,“Gorski vijenac”, “Revizor”,“Don Žuan”, “Njegoš i ja”, “Post scriptum”, “Lasice”, “The beauty queen”, “Koza ili ko je Silvija”, i “Allegretto Albania”.

 

Predstava Ocevi su gradili Borisa Lijesevica 445

 

Crnogorsko narodno pozorište u protekloj sezoni učestvovalo je na 6 festivala. Aktuelnost programskog koncepta CNP-a koji je okrenut ka temi susjedstva, prepoznat je u regionu, pa su tako dvije nove produkcije iz sezone 2014/2015 učestvovale na dva značajna regionalna teatarska festivala: „Urnebesna tragedija“ Dušana Kovačevića, u režiji Veljka Mićunovića našla se u selekciji  nacionalne drame i pozorišta 60. Sterijinog pozorja u Novom Sadu, a „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“ otvorila je 25. Marulićeve dane u Splitu.

 

Urnebesna tragedija 445

 

CNP je sa svojim predstavama učestvovalo i na  Bijenalu crnogorskog teatra sa predstavama „Everyman Đilas“, „Očevi su grad(ili)“ i „Koza ili ko je Silvija“, 39. Danima satire Fadila Hadžića u  Zagrebu,  sa predstavom „Urnebesna tragedija“, HAPS-u (Hercegnovske aprilske pozorišne svečanosti) u Herceg Novom sa „Urnebesnom tragedijom“, Prazniku mimoze u Herceg Novom sa komadom „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“.

 

Predstava Everyman Djilas

 

Pored učešća na festivalima, realizovana su i veoma zapažena gostovanja u Sloveniji sa predstavom “Everyman Đilas”. Predstava je, uz značajnu pažnju ondašnjih medija, u oktobru 2014. izvedena u Cankarjevom domu u Ljubljani a zatim i na sceni Slovenskog narodnog gledališča u Mariboru.

Na Bijenalu crnogorskog teatra CNP je osvojilo 5 nagrada: Nagrada za najbolju predstavu („Everyman Đilas“, nagrada za najbolji domaći dramski tekst (Everyman Đilas), nagrada za najbolju žensku ulogu (Nada Vukčević za ulogu u predstavi „Koza ili ko je Silvija“), nagrada za najbolju epizodnu ulogu (Ana Vučković za ulogu u predstavi „Everyman Đilas“), specijalna nagrada („Očevi su grad(ili)“).

 

Predstava Koza ili ko je Silvija

 

U aprilu je realizovan i 14. Međunarodni muzički festival A Tempo. Pod sloganom „Daleko i blizu“ od 21. do 29. aprila na Velikoj sceni je izvedeno 7 koncerata.

 

A Tempo - logo

 

U saradnji sa Muzičkim centrom Crne Gore i u ovoj sezoni  repertoar CNP-a je činio bogat muzički program. Na Velikoj sceni, sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom uz dirigenta Grigorija Kraska, nastupili su solisti: Ljubiša Jovanović (Srbija), Antal Zalai (Mađarska), Srđan Sretenović (Srbija), Domeniko Nordio (Italija) , Denis Šapovalov (Rusija), Irina Krasko (Rusija), Maja Bogdanović (Srbija – Francuska), Aleksandar Serdar (Srbija), Ivan Počekin (Rusija – Španija).

 

Crnogorski simfonijski orkestar sa dirigentom Grigorijem Kraskom

 

I ove godine održan je koncert pod nazivom Pozdrav iz Austrije V na kome su nastupili dirigent Uve Tajmer (Austrija) i solista Brigita Šimon, (Austrija-Mađarska).

Na tradicionalnim Božićnim koncertima nastupili su Mješoviti hor Muzičke akademije sa Cetinja, uz dirigenta Aleksandru Knežević, i Mješoviti hor AKUD Stanko Dragojević, sa dirigentima Ilijom Dapčevićem i Zojom Đurović.

U decembru 2014 održan je Festival filma o ljudskim pravima “Ubrzaj” u okviru koga je na Velikoj sceni i Sceni Studio prikazano 12 filmskih ostvarenja. 6. Underhill Fest i ove godine otvoren je u CNP-u.

U protekloj sezoni Crnogorsko narodno pozorište ostvarilo je saradnju sa Muzičkim centrom Crne Gore, Francuskim institutom Crne Gore, Centrom za građansko obrazovanje, Fakultetom dramskih umjetnosti sa Cetinja, Ambasadom Republike Italije, Ambasadom Rumunije, Ambasadom Austrije, Ambasadom SAD, Ambasadom Švedske, Kulturnim centrom Nikola Đurković.