CNP – Završena pozorišna sezona 2013/2014

 

CNP - znak 150

 
 

Gostovanjem slavnog Glob teatra iz Londona, sa predstavom „Hamlet“,  Viljema Šekspira, u režiji Dominika Dromgula i Bila Bakhursta, 12. juna na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, završena je pozorišna sezona 2013/2014.

Proteklu sezonu Crnogorskog narodnog pozorišta obilježila su dva jubileja, pet premijerno izvedenih predstava, gostovanja u zemlji i regionu, učešće na značajnim teatarskim festivalima, gostovanja drugih pozorišta, bogat muzički i filmski program, kao i dvije jubilarne publikacije u okviru izdavačke djelatnosti.

U sezoni 2013/2014 realizovano je 183 programa koje je vidjelo 42.750 gledalaca.

Početak sezone obilježila su dva značajna jubileja:  60 godina nacionalnog teatra i 200 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša.

djilas-10-13-718Premijerom i praizvedbom predstave „Everyman Đilas“, u režiji Radmile Vojvodić, 1. novembra, na Dan Crnogorskog narodnog pozorišta, obilježeno je 60 godina CNP-a. Predstava je započela svoj festivalski život učešćem na dva festivala: I Međunarodnom teatarskom festivalu u Skoplju, i na jednom od najznačajnijih pozorišnih regionalnih festivala – 59. Sterijinom pozorju u Novom Sadu. Crnogorsko narodno pozorište je sa predstavom „Everyman Đilas“ učestvovalo na Sterijinom pozorju prvi put nakon 2005. godine, u okviru internacionalne selekcije „Krugovi“.

U okviru jubileja štampana je i monografija „60 godina Crnogorskog narodnog pozorišta 1953-2013“, kojom su hronološki obuhvaćena dostignuća i kretanja nacionalnog teatra tokom 60 godina svog djelovanja.Drugo kapitalno izdanje „Crnogorci na sceni“ predstavlja obimno teatrološko djelo akademika Sretena Perovića koje, pored istorijata crnogorskog pozorišnog života i pregleda crnogorske dramske književnosti, sadrži i pola vijeka pozorišne kritike o djelima crnogorskih autora na sceni Crnogorskog narodnog pozorišta.

Predstava Njegos i ja - 3Drugi jubilej 200 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša obilježen je sa dvije premijere, koje su nakon festivalskih izvedbi na V Međunarodnom festivalu Kotor art, započele svoj repertoarski život: “Njegoš i ja”, autorski projekat Paola Mađelija, u koprodukciji sa Međunarodnim festivalom Kotor Art, (11. oktobar 2013.) i  „San na Božić“ u režiji Lidije Dedović, Petra II Petrovića Njegoša, u koprodukciji sa Međunarodnim festivalom Kotor art i Kraljevskim pozorištem Zetski dom, (6. novembar 2013.)

Pored predstava „Everyman Đilas“, „Njegoš i ja“ i „San na Božić“, u sezoni 2013/2014 premijerno su na Sceni Studio izvedene predstave: “Koza ili ko je Silvija”, Edvarda Olbija, u režiji Danila Marunovića, (6. decembar 2013.), i “Allegretto Albania”, Stefana Čapaljikua, u režiji Idriza Đokaja, (14. april 2014.).

Na repertoaru Crnogorskog narodnog pozorišta u protekloj sezoni bile su predstave: “Žene koje čiste”, Žan Ženea, u režiji Selme Spahić, “The beauty queen”, Martina Makdone, u režiji Ane Vukotić, “Post scriptum”, u adaptaciji i režiji Varje Đukić, “Ribarske svađe”, Karla Goldonija, u režiji Ane Vukotić, ”Egzistencija” Edvarda Bonda, u režiji Radmile Vojvodić, “Kveč”, Stivena Berkofa, u režiji Lidije Dedović, “Revizor”, N. V. Gogolja, u režiji Veljka Mićunovića, “Gorski vijenac”, Petra II Petrovića Njegoša, u režiji Diega de Breje, “Prosidba i medvjed u jednom činu”, A.P. Čehova, u režiji Danijele Radovanović, “Lasice”, Bojane Mijović, u režiji Stevana Bodrože, “Pomorandžina kora”, Maje Pelević, u režiji Danijele Radovanović, “Don Žuan”, Ž.B.P. Molijera, u režiji Ane Vukotić i “Konte Zanović”, Vladimira Sekulića, u režiji Radmile Vojvodić.

Predstave Crnogorskog narodnog pozorišta u protekloj sezoni vidjela je i publika u Beranama, Bijelom Polju, Nikšiću, Cetinju, Kotoru, Tivtu, ali i u Užicu, Brčkom, Skoplju, Novom Sadu, Zagrebu.

Predstava San na Bozić - 1Crnogorsko narodno pozorište učestvovalo je na 5 festivala: 18. Jugoslovenski pozorišni festival „Bez prevoda“, Užice, (Srbija) sa predstavom „Očevi su grad(ili)“, autorskim projekom Borisa Liješevića, 30. Susreti pozorišta/kazališta BiH, Brčko, (BiH), sa predstavom „Očevi su grad(ili)“, I Međunarodni teatarski festival, Skoplje, (Makedonija), sa predstavom „Everyman Đilas“, u režiji Radmile Vojvodić, 59. Sterijino pozorje, Novi Sad, (Srbija), sa predstavom„Everyman Đilas“, 38. Dani satire Fadila Hadžića, Zagreb, (Hrvatska), sa predstavom„Očevi su grad(ili)“.

Na  30. Susretima pozorišta/kazališta BiH u Brčkom, predstava „Očevi su grad(ili), Borisa Liješevića, osvojila je Gran pri za najbolju predstavu u cjelini.

Ostvarena su i zapažena gostovanja drugih teatara u Crnogorskom narodnom pozorištu. Na Velikoj sceni izvedene su predstave: „Bokeški D-mol“, Stevana Koprivice, u režiji Milana Karadžića i produkciji Centra za kulturu Tivat, „Njegoš za djecu – kako rastu veliki ljudi“, Petra Pejakovića, u produkciji Kotor Arta i Kotorskog festivala pozorišta za djecu, „Tako je moralo biti“, Branislava Nušića, u režiji Egona Savina, Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda, „Mujo, Suljo i Fata u društvu spektakla“, Harisa Pašovića, u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice i Est West Centra iz Sarajeva, „Mousefuckers“, Almira Imširevića, u režiji Stevana Bodrože, Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, i predstava „Hamlet“, Viljema Šekspira,  u režiji Dominika Dromgula i Bila Bakhursta, Glob teatra iz Londona.

U saradnji sa Muzičkim centrom Crne Gore, Cnogorsko narodno pozorište je i u ovoj sezoni realizovalo bogat muzički program. U aprilu je održan 13. Međunarodni muzički festival  A Tempo. Trinaesti međunarodni muzički festival A Tempo trajao je od 7. do 11. aprila 2013. godine, pod sloganom „Umjetnici i klaviri“. U okviru festivala izvedeno je 5 koncerata na kojima su nastupili Simon Trpčeski iz Makedonije,  Duo Miša Alperin – Mihael Rudi iz Francuske,  Maksim Mrvica iz Hrvatske, crnogorski pijanisti Boris KraljevićMilena Kaluđerović i Aleksandar Božović Crnogorskog simfonijskog  orkestra uz dirigentsko vođstvo Grigorija Kraska i solistu Konstantina Lifšica iz Švajcarske.

Predstava Koza ili ko je SilvijaNa Velikoj sceni, sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom uz dirigenta Grigorija Kraska, nastupili su Pjotr Štihovski, klavir, Denis Šapovalov, violončelo, Zoran Marković, kontrabas, Srđan Palačković, udaraljke, Jarina Denisensko, oboa, Petar Garić, klarinet, Igor Lazić, horna, Mihajlo Radivojević, fagot, Lukas Genjišas, klavir. Sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom nastupili su i  dirigent Radovan Papović i pijanisktinja Vesna Papović, Robert Homen i Egon Mihajlović, čembalo, Bojan Suđić i violinista Roman Simović, Ronald Colman iz Belgije i Rita Kinka, klavir, Elizabet Atl iz Austrije i solisti Ivana Čanović, sopran, Biljana Kovačević, alt.

Održan je i humanitarni koncert Pozdrav iz Austrije IV, na kome je Crnogorski simfonijski orkestar nastupio uz dirigentsko vođstvo Uve Tajmera iz Austrije i soliste Nandora Sederkenjija, violina, (Austrija), Brigitu Simon, sopran, (Mađarska-Austrija), i Ivicu Šarića, bas, (BiH).

Na tradicionalnim Božićnim koncertima nastupili su Mješoviti hor Vox Animae iz Splita i Muški vokalni oktet Sv. Mihailo iz Beograda.

Pored nastupa Crnogorskog simfonijskog orekstra, publika je bila u prilici i da čuje i Kineski ansambl hendikepiranih na koncertu pod nazivom „My dream“, grupu Boston Boys iz SAD-a, Vojne orkestre Grčke i Crne Gore, Blues duo: Gaye Adegbalola i Roddy Barn, Sevdah takht Damira Imamovića, Iva Žamea iz Francuske, kao i koncert pod nazivom „Muzički put u Grčku“ na kome su nastupile Teodora Baka, mecosopran, i Marija Papapetropulu, klavir.

Na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u martu je premijerno izvedena i plesna predstava Baletske trupe Ballo: „Daj mi ruku“, u koreografiji Mikaela Honesseaua, i  „Ići kroz“, u koreografiji Slavke Nelević i Tamare Vujošević –Mandić.

U saradnji sa Francuskim institutom realizovana su gostovanja dvije cirkuske trupe: u decembru je nastupila Trupa sisters sa cirkuskom predstavom “Clockwork”, a u martu Trupa L’Eolienne sa predstavom “Marie Louise”.

Baletska škola “Princeza Ksenija” realizovala je baletske predstave: Krcko Oraščić”, Petra Iljiča Čajkovskog, baletski spektakl “Čipolino” i “Mary Popins”.

U sezoni 2013/2014 nastavljena je saradnja sa Crnogorskom kinotekom i realizacija filmskih programa.

Allegretto AlbaniaU decembru je održan 4. Festival filma o ljudskim pravima Ubrzaj.me, u saradnji sa Centrom za građansko obrazovanje, u okviru kojeg je prikazano 10 filmova. Filmovi Velimira Velje Stojanovića prikazani su na Velikoj sceni 20. i 21. januara. U aprilu je održana nedjelja švedskog filma “Švedska.me” i prikazano je 7 savremenih švedskih filmskih ostvarenja. Filmski maraton, u saradnji sa FDU Cetinje, održan je 27. aprila. U maju je priređena Revija savremenih španskih filmova., u saradnji sa Institutom Servantes i Filozofskim fakultetom.

U sezoni 2013/2014 pokrenut je i ciklus razgovora “Debata u pozorištu”, povodom predstave “Everyman Đilas”, po tekstu i u režiji Radmile Vojvodić. Debate su zamišljene tako da pozorištu omoguće dodatno djelovanje u javnoj sferi, te da ono postane mjesto susreta, kritičkog i intelektualnog promišljanja društvenih pitanja.

U okviru Ciklusa razgovora održane su dvije debate pod nazivom “Ljevica juče, danas – Đilas” i “Nove-stare utopije, ima li ih?”, u kojima su učestvovali Lana Zdravković, teoretičarka, publicistkinja, politička aktivistkinja, kulturna producentkinja i umjetnica iz Ljubljane, Zlatko Paković, publicista i reditelj iz Beograda, prof. dr Živko Andrijašević, istoričar, Srećko Horvat, filozof iz Hrvatske i pisac Andrej Nikolaidis.

U protekloj sezoni Crnogorsko narodno pozorište ostvarilo je saradnju sa Muzičkim centrom Crne Gore, Crnogorskom kinotekom, Ambasadom Republike Poljske, Ambasadom Narodne Republike Kine, Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država, Ambasadom Grčke, Ambasadom Austrije, Ambasadom Švedske, Ambasadom Republike Italije, Francuskim institutom, Institutom Servantes, Fakultetom dramskim umjetnosti sa Cetinja, Centrom za građansko obrazovanje, Univerzitetom Crne Gore, Udruženjem Jazz Art..