Crna Gora na Gaudeamusu u Rumuniji

 

Međunarodni podgorički sajam knjiga

 

U Bukureštu je, uz prisustvo najviših državnih zvaničnika i kulturnih poslenika iz Rumunije, i iz velikog broja evropskih zamalja, svečano otvoren Dvadeset treći po redu GAUDEAMUS, najveća i najznačajnija kulturna manifestacija u Rumuniji, i nesumnjivo jedna je od najznačajnijih kulturnih institucija ove vrste u Istočnoj Evropi.

Sajam knjiga i obrazovanja u Rumuniji, GAUDEAMUS se održava u peridu od 16. do 20. novembra 2016. godine. GAUDEAMUS  iz godine u godinu okuplja sve veći broj domaćih i evropskih izlagača, i bilježi veliku posjećenost.

Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja uspješno nastavlja sa promocijom svojih aktivnosti u međunarodnim okvirima, i uspostavljanjem kulturnih veza sa drugim kulturama i narodima.

sajam-knjiga-u-rumunijiPredstavnici dva sajma, Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja i Rumunskog sajma knjiga i obrazovanja GAUDEAMUS, potpisali su Protokol o saradnji, koji široko otvara vrata crnogorkim autorima i izdavačima, i svima koji su zainteresovani za kulturnu rzmjenu sa Rumunijom, s obzirom da GAUDEAMUS uživa veliki ugled u kulturi Rumunije.

Ova dva sajma su već ostvarili visok stepen saradnje u zajedničkom uspješnom nastupu sa drugim sajmovima zemalja jugoistočne Evrope u Pekingu, u avgustu ove godine. U sličnom formatu ova dva sajma zajednički će predstavljati izdavače i na drugim sličnim manifestacijama u svijetu.

Predstavnici Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja, prethodno su sa više rumunskih izdavačkih kuća potpisali ugovore o distribuciji i razmjeni autorskih prava za neke od savremenih crnogorskih autora s jedne, i neke od najvažnijih rumunskih autora, s druge strane.

Štand Podgoričkog međunarodnog sajma knjiga i obrazovanja posjetio je i ambasador Crne Gore u Bukureštu, njegova ekselencija gospodin Milan Begović sa svojim saradnicima, i izrazio zadovoljstvo što je uspostavljena saradnja Podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja sa Gaudeamusom. Tom prilikom ambasador je između osalog izjavio:

Značajno je da je Crna Gora uzela učešća na Sajmu knjiga i obrazovanja GAUDEAMUS, koji se po 23.put održava u Bukureštu, što će svakako doprinijeti da se saradnja na polju kulture između dvije zemlje dalje intezivira, za šta postoje dobri uslovi. Kada je riječ o književnoti, ovdje je uvijek prisutna Crna Gora kroz štampara Makarija, koji je početkom 16-og vijeka otvorio prvu štampariju u Rumuniji, i time omogućio razvoj savremene rumunske književnosti. Prisustvo Crne Gore na Sajmu knjiga i obrazovanja GAUDEAMUS će doprinijeti produbljivanju saradnje u toj oblasti, što nadasve raduje, a očekujemo u skorijoj budućnosti da će izdavači iz Rumunije uzeti učešće na Podgoričkom međunarodnom sajmu knjiga i obrazovanja, i tom prilikom  dovesti savremene rumunske pisce i predstaviti ih crnogorskoj publici.”

Predstavnici Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja su na 23-em GAUDEAMUSU imali susrete sa predstavnicima rumunskih ministarstava kulture i obrazovanja, sa predstavnicima više kulturnih institucija, sa predstavnicima medija, i bila je to dobra prilika da se u skladu sa Protokolom o saradnji dogovore smjernice u vezi sa daljim aktivnostima.

Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja je tokom nekoliko prethodnih godina potpisao slične protokole o saradnji sa međunarodnim sajmovima u Pekingu, Sarajevu, Beogradu i Puli.

Protokoli koje je Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja do sada sklopio sa različitim međunarodnim sajmovima uključuju, između ostalog i razmjenu štandova. Ova praksa omogućiće crnogorskoj publici da se naredne godine upozna i sa rumunskim izdavačima, i rumunskom književnošću. Predstavnici bukureštanskog Sajma knjiga i obrazovanja predstaviće svoj sajam i najznačajnije rumunske izdavače u maju, u Podgorici u okviru održavanja dvanaestog Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja.

Delegacija Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja predstaviće rumunskim izdavačima i publici rad i međunarodne projekte Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja. Na posebnom štandu izložene su knjige crnogorskih autora i monografije Crne Gore.

Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanje će ubuduće biti prisutan u okviru posebnog izložbenog prostora na bukureštanskom Sajmu.

Ova inicijativa Međunarodnog podgoričkog sajma knjga i obrazovanja nesumnjivo će biti značajan korak i doprinos međunarodnoj kulturnoj razmjeni između Crne Gore i Rumunije.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


seven + 2 =