Crna Gora pristupila TRADUKI mreži

 

 

Crna Gora pristupila TRADUKI mreži za podršku i posredovanje u realizaciji prevodilačkih projekata u Jugoistočnoj Evropi

Ministar kulture, Pavle Goranović, potpisao je u Beču Okvirni sporazum o TRADUKI projektu za podršku i posredovanje u realizacij iprevodilačkih projekata u Jugoistočnoj Evropi.

Sporazum je potpisan tokom sastanka Upravnog odbora TRADUKI mreže, organizovanog od strane Austrijske federalne kancelarije i Federalnog ministarstva za Evropu, integracije i spoljnu politiku Austrije.

Potpisivanjem ovog sporazuma Crna Gora postala je punopravna članica TRADUKI mreže, nakon što je tokom 2015. godine pokrenula procedure za učlanjenje.

 

Traduki - 1

 

Ministar Goranović je na sastanku istakao da je misija mreže TRADUKI, koja je zasnovana na posredovanju u kulturi, zapravo promišljena diplomatsko-intelektualna strategija koja afirmiše princip jedinstva u raznolikost i evropskog književnog prostora.

“Snaga pisane riječi, zahvaljujući ovoj mreži, nameće se kao osnova za pozitivne interakcije raznolikih, a istovremeno sličnih kulturnih zajednica. Na sličan način razmišlja i Crna Gora, te svojom kulturnom politikom prepoznaje potrebu za afirmacijom univerzalnih vrijednosti, ali istovremeno i za saglasjem posebnih identiteta i specifičnosti.” kazao je ministar Goranović.

Takođe, on je istakao da Ministarstvo kulture Crne Gore prepoznaje regionalnu i međunarodnu saradnju kao svoj prioritet, definisan strateškim i normativnim dokumentima u kulturi.

 

Traduki - 2

 

Priključenje mreži TRADUKI omogućiće crnogorskim piscima i prevodiocima pristup godišnjem fondu od 620.000 eura, te njihovo učešće u programima rezidencijalnih boravaka u drugim zemljama, kao i na međunarodnim književnim manifestacijama.

Osim vidljivosti crnogorske književnosti, i promocije domaćih autora na međunarodnom tržištu, zvanično uključivanje Crne Gore u TRADUKI mrežu je i politički čin, kojim se potvrđuje crnogorska posvećenost jačanju saradnje u regionu i šire, te izbor dijaloga i kulturne saradnje kao katalizatora političkih, ekonomskih i socijalnih reformi.