Crnogorska Alternativna Kultura – Dokumentarni vez

 

CAK

 
 
 

Dokumentarni vez se do sada izvodio u centrima i predgrađima: Kaira, Bristola, Barselone, Beograda, Varšave, Tel Aviva, Šefilda, itd. A sada i u Donjem Štoju u Ulcinju od 15. avgusta do 2. septembra. Pridružite nam se u ovom periodu u VEZNOJ KANCELARIJI koja će biti otvorena svakog dana od 9h do 11h i od 17 do 19h u centru naselja ili na putu za plažu.

Dokumentarni vezProjekat DOKUMENTARNI VEZ potpomognut je od strane BIFC-a (Balkan Incentive Fund For Culture) a lokalno organizovan i koordiniran od strane udruženja Photo Expo iz Aradca i Crnogorska Alternativna Kultura (CAK) iz Podgorice.

U sred rastuće ekspanzije digitalnih medija i tehnologija komunikacije, mi promovišemo vez kao najsavršeniju tehniku za dokumentovanje realnosti. Mi kažemo da je ona savršenija jer zahtijeva VIŠE VREMENA da bi se proizvelo MANJE INFORMACIJA.

Limitacije nametnute samom tehnikom veza: sporost u kreiranju linije, bod po bod, uslovljava nas da ekonomiziramo i rezimiramo informacije, limitirajući naš izbor na najbitnije teme i najupečatljivije događaje koji će biti predstavljeni. Sporost u izradi ovdje se smatra prednošću jer nam omogućava i da provedemo dovoljno vremena zajedno na mjestu gdje se odigravaju događaji koji se nalaze u središtu naše pažnje.

Dokumentarni vez 2Zajedno mi eksperimentišemo stare i nove načine opažanja, međusobnog ophođenja i zajedništva dok kreiramo veliku tapiseriju koja će činiti kompleksan dokument o lokalnoj svakodnevnici u tom trenutku.

Aviv Kruglanski (Barcelona) i Vahida Ramujkić (Beograd), oboje umjetnici i aktivisti zainteresovani za manuelnu kreaciju i društvene odnose započinju saradnju 2008. sa projektom Dokumentarnog veza, dok se posle ova saradnja proširuje sa drugim dugoročnim projektima kao što su Neighborhood Superheros (2010 Kairo, Barselona) i Mikrokulture (2011, Kordova, Beograd, Leskovac, Barselona, Leuven). Individualno rade na drugim projektima: Aviv u Barseloni vodi lokalni nezavisni kulturni centar – Centro de Cultivos Contemporraneos del Barrio, koji je središte neuobičajenih kulturnih i društvenih događaja koji kombinuju kulinarstvo sa permakulturom, filmom, šivenjem… Vahida u Beogradu sakuplja i održava svojevrsnu biblioteku udžbenika istorije koji su u raznim periodima bili korišćeni na prostorima Bivše Jugoslavije i šire – Istorije u raspravi – i održava periodične radionice koje se bave problematikom koncipiranja i prepravljanja zvaničnih istorija.

Crnogorska alternativna kultura