Crnogorska kinoteka obilježava stogodišnjicu od završetka Prvog svjetskog rataU četvrtak 27. decembra 2018. godine, u Kosoj sali Narodne biblioteke “Radosav Ljumović”, Crnogorska kinoteka će organizovati program u povodu stogodišnjice od završetka Prvog svjetskog rata.

U 19h biće upriličena projekcija nove, dopunjene verzije dugometražnog dokumentarnog filma “Crna Gora i Veliki rat”, uključujući nedavno pronađene materijale iz Italije i Beča.

Film su režirali Andro Martinović i Branko Baletić, a rađen je u produkciji Crnogorske kinoteke, uz podršku Ministarstva kulture. Montažer je Milo Lekić, muziku je radio Leo Đokaj, obradu slike Vladimir Vučinić, a narator je Branimir Popović.

Ovo ostvarenje predstavlja svjedočanstvo o učešću Crne Gore u Prvom svjetskom ratu, u dokumentarnoj formi baziranoj na autentičnim dokumentima.

Okolnosti koje su determinisale sudbinu naše zemlje u prvoj polovini prethodnog stoljeća, pokazale su se kao izuzetno aktuelna tema, pa čak i čitav vijek nakon dešavanja predstavljenih u ovom filmu. U kratkom pregledu, film bilježi sve relevantne trenutke neophodne za sagledavanje jednog od prelomnih trenutaka naše prošlosti, uključujući i nedavno pronađene filmske materijale.

“Crnu Goru okrutnija sudbina ne bi stigla čak i da se borila na strani poraženih Centralnih sila”.

Viljem Gledston Mlađi

Podsjećamo, film je nagrađen specijalnim priznanjem u kategoriji “Work, art and memory in the film documents” u okviru 7. Međunarodnog festivala vojnih i istorijskih filmova u Varšavi 2016. godine.

Ovogodišnja nagrada Crnogorske kinoteke za očuvanje i promociju crnogorske filmske baštine “Ratko Đurović”, dodijeliće se Nacionalnoj zajednici Crnogoraca Hrvatske koja je u značajnoj mjeri doprinijela afirmaciji i promociji crnogorske filmske baštine u Hrvatskoj.

Crnogorska kinoteka već deset godina ima intenzivnu i kontinuiranu saradnju sa NZCH na predstavljanju našeg filmskog nasljeđa publici u Hrvatskoj. Kroz više programskih cjelina, prikazana su najznačajnija ostvarenja crnogorskih filmskih stvaralaca u svim filmskim formama (kratkom, dokumentarnom i dugometražnom filmu), od kojih su neki svoju punu afirmaciju doživjeli upravo u Hrvatskoj, kao dijelu nekada zajedničke države. U okviru projekta “Dokumentarni film u Crnogorskom domu” i “Dani crnogorskog filma”, prikazano je oko 100 filmova koji su dio crnogorske i jugoslovenske filmske baštine.

Nagradu će iste večeri primiti Danilo Ivezić, ispred Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske.

Ulaz je slobodan.