Crnogorska zajednica iz Vankuvera proslavila jubilej obnove nezavisnosti Crne Gore

 
 

Dana 21. maja 2016.g. Crnogorska zajednica iz Vankuvera je proslavila jubilej obnove nezavisnosti Crne Gore. Proslavi je prisustvovao počasni konzul Crne Gore g. Kaare Foy. Ovaj događaj je imao multietnički i multinacionalni karakter jer su se proslavi pridružili i Kanadski građani koji imaju porijeklo sa raznih kontinenata.

Uvodnu riječ je imao aktivista i jedan od osnivača društva Vesko Karadžić. On je izrazio zahvalnost počasnom konzulu na njegovoj velikoj posvećenosti da prezentuje Crnogorske investicione potencijale i kulturu. Osvrćući se na pozitivan učinak Crne Gore za pošljednjih 10 godina, Karadžić je rekao da je Crna Gora napravila velike korake ka evro-atlantskim integracijama time što će za oko 5 godina postati članica EU i za oko godinu dana punopravna članica NATO-a što će joj osigurati njenu političku i ekonomsku poziciju jer postaje dio zapadne civilizacije.

Počasni konzul Kaare Foy je govorio prisutnima o njegovim impresivnim utiscima sa mnogobrojnih putovanja kroz Crnu Goru koje pokušava da prenese na njegove prijatelje i saradnike. Isto tako je rekao da su svi od njegovih prijatelja koji su imali prilike da pośete Crnu Goru bili oduševljeni njenim ljepotama.

Preśednik Crnogorskog drustva Božidar Vujičić je govorio o istoriji Crne Gore i između ostalog objasnio je prisutnima da je Crna Gora u isto vrijeme i jedna od najstarijih država u Evropi, budući da je prva nezavisna crnogorska država Duklja osnovana 1042. godine. Upoznao je prisutne da je u zadnjih deset vjekova Crna Gora prošla kroz različite forme nezavisnosti i saveznistva sa drugim Balkanskim nacijama. Vujičić je naglasio da ljubav prema slobodi i nezavisnosti, duboko ukorijenjena u narodu Crne Gore, je omogucila da se naša država obnavlja svih deset vjekova.

U obraćanjima je takođe istaknuta važna uloga dijaspore u doprinosu za nezavisnost i za dalji razvoj naše matične države. Izražen je i entuzijazam da ćemo i dalje nastaviti da pomažemo našu domovinu.

Prisutni su do duboko u noć uživali družeći se i slušajući strane i domaće melodije.

 

Vankuver 21. maj 2016. - 3

Vankuver 21. maj 2016. - 4

Vankuver 21. maj 2016. - 2

Vankuver 21. maj 2016. - 5

Vankuver 21. maj 2016. - 1