Crnogorske muzičke godišnjice obilježene u okviru KotorArta


Kotor, 03. avgust 2021.

Međunarodni festival KotorArt organizovao je u poneđeljak, 02. avgusta, na Pjaci od Kina, sa početkom u 21 čas, program pod nazivom Crnogorske muzičke godišnjice kojim su obilježene četiri godišnjice značajne za razvoj i istoriju crnogorske muzike: 160 godina od rođenja prvog školovanog kompozitora iz Crne Gore Jovana Ivaniševića, 150 godina od osnivanja Crnogorske vojne muzike, 150 godina od izvođenja izgubljene operete Antona Šulca, prvog muzičko-scenskog djela odigranog na teritoriji današnje Crne Gore i 125 godina od rođenja Vide Matjan.

Govornici su bili dr Marijana Kokanović Marković, profesorka Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, Luka I. Milunović, mr Dobrila Popović, samostalna savjetnica za muziku Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta Crne Gore i dr Ivana Marić, profesorka ŠOSMO „Vida Matjan“.

Kokanović Marković je u radu Jovan Ivanišević u krugu svojih savremenika predstavila njegov stvaralački portret kao kompozitora, dirigenta, muzičkog pedagoga i muzičkog pisca, kroz prizmu saradnje sa istaknutim savremenicima i u kontekstu kulturnog života sredine u kojima se obrazovao i djelovao: Cetinje, Beograd, Novi Sad i Prag.

Prvu profesionalnu državnu ustanovu koja se bavila umjetnošću u Crnoj Gori predstavio je Luka I. Milunović kroz rad Crnogorska vojna muzika – uz 150 godina od osnivanja, i istakao da je teško bilo zamisliti ma koju iole važniju javnu manifestaciju bez učešća Crnogorske vojne muzike, formiranu angažovanjem Čeha Antona Šulca, a čiji su nastupi pratili različite javne i društvene događaje, diplomatske prijeme, oficijelne državne događaje, ali i ratne operacije crnogorske vojske.

Tokom decenijskog djelovanja u Kotoru i na Cetinju, Anton Šulc je postavio osnove za razvoj muzičkog života, a nadahnut istorijom i muzikom nove domovine, komponovao je crnogorsku himnu Ubavoj nam Crnoj Gori. U radu Anton Šulc u Crnoj Gori: tragom izgubljene opere Dobrila Popović otkriva nov pogled na njegovo stvaralaštvo nakon otkrića izgubljene operete Naše narodno uskrsnuće, prvog muzičko-scensko djela odigranog na teritoriji današnje Crne Gore.

Podsjećanje na život, rad i djelo svestranog muzičkog radnika predstavila je Ivana Marić u radu nazvanom Vida Matjan, veliki muzički stvaralac i pedagog Kotora druge polovine XX vijek – povodom 125 godina od rođenja. Škola za osnovno i srednje muzičko obrazovanje iz Kotora od 2007. godine nosi ime po njoj. Za izuzetan rad, kao kompozitor, dirigent, pijanista, etnomuzikolog, a naročito kao pedagoški radnik, dobila je mnoga značajna priznanja.

Značajne teme iz istorije crnogorske muzike imale su i zvučnu ilustraciju – sopran Aleksandra Magud i pijanista Dejan  Krivokapić izveli su ciklus pjesama Slovenskim sejama ljubičice srpskih gora Jovana Ivaniševića. Cio program je upečatljivim i jedinstvenim nastupom zaokružila Vojna muzika, pod rukovodstvom Mila Belevića, izvodeći djela iz repertoara Crnogorske vojne muzike, formirane davne 1871. godine.

Festival KotorArt, najavio je objavljivanje publikacije sa radovima predstavljenim na programu Crnogorske muzičke godišnjice, čime daje doprinos boljoj vidljivosti crnogorske muzičke kulture u međunarodnim naučnim krugovima.

Detalji svih programa i učesnika se mogu naći na zvaničnom sajtu festivala, www.kotorart.me a ulaz za sve događaje je slobodan. Zbog ograničenog broja publike, obavezna je registracija na protokol@kotorart.me ili 069/37-35-37 (od 09 do 14h) Registracija je moguća najranije tri dana, a najkasnije 24h prije početka programa.

Međunarodni festival KotorArt, održava se ovog ljeta uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Opštine Kotor, uz podršku EU Kreativne Evrope, kao i sponzora Regent Porto Montenegro, Porto Montenegro, Luštica Bay, Henley & Partners, Montenegro Sotheby’s Realty, Crnogorska komercijalna banka, ambasade Njemačke i Austrije, Delegacije EU u Crnoj Gori, Italijanski institut za kulturu u Beogradu i drugih.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


19 + 8 =