Crnogorski dom Zagreb – Izložba fotografija Jorge Luis Subiabre Matiacha – Srećan putnik

 

 

Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore “Montenegro” Zagreb u saradnji s AMBASADOM REPUBLIKE CHILE organizuje IZLOŽBU fotografija:

JORGE LUIS SUBIABRE MATIACHA – SREĆAN PUTNIK / EL VIAJERO FELIZ –

u Crnogorskom domu u Zagrebu. Otvaranje izložbe 23. 11. 2017. s početkom u 19h.

Jorge Luis Subiabre Matiacha

Grafički dizajner, fotograf i pisac. Svoju prvu priču napisao je u časopisu World Wide School, Auckland, Novi Zeland, u zimi 2008.godine.

Njegova prva izložba fotografija, u februaru 2009. Pod nazivom „Jesen u gradu jedara“, sadržavala je dvadeset slika Aucklanda, Novi Zeland.

Fotografije su bile izložene mjesec dana u Pokrajinskom muzeju Magellanesa, u njegovom rodnom gradu Punta Arenasu, Čile. 

U julu iste godine pobijedio je na takmičenju Nacionalnog vijeća za kulturu i umjetnost FONDART s knjigom

„Huellas y rastros de croatas en Punta Arenas“ (Otisci i tragovi Hrvata u Punta Arenasu) koji sadrži 64 crno bijela portreta potomaka prvih hrvatskih useljenika koji su došli živjeti u grad Punta Arenas.

U 2011. na Izložbi „Sjeme rasuto vjetrom“, Jorge je pokazao petnaest portreta potomaka Hrvata koji su prvi stigli u čileansku Patagoniju (Ognjena Zemlja, Ultima Esperanza, Isla Navarino, Puerto Natales, Puerto Williams, Cerro Sombrero, Porvenir, etc.).

To je zbirka fotografija koje prikazuju jedan od najvećih migracijskih pokreta u prvome desetljeću 20. stoljeća, onaj koji je zauvijek promijenio povijest i tradiciju jednog od najudaljenijih dijelova svijeta.

Izložbe fotografija su bile u Matici iseljenika, u Zagrebu, Škripu (na otok Brač), Puli i Splitu.

 

“Potomak sam Hrvata i Crnogoraca  koji su davne 1850. godine emigrirali u Čile iz Boke kotorske, Kaštel Lukšića, Visa tražeći bolji život u bijelom i nepoznatom svijetu. Od malih nogu sam se zanimao za svoje korijene kroz priče starih ljudi i mojih  tetki  koji su još uvijek znali pričati na svom dijalektu i prenosili to verbalno bogatstvo na mene… Oduvijek sam znao da ću jednog dana doći u Hrvatsku i Crnu Goru jer je to bio moj san.

I sada sam tu, u želji da sa svojim znanjem, iskustvom i entuzijazmom pustim svoje korijene…” –kaže JORGE