Crnogorski pijanista Bojan Martinović na prestižnom Goteborg Piano Festivalu u ŠvedskojCrnogorski pijanista Bojan Martinović predstavio se sa dva koncerta na prestižnom Goteborg Piano Festival koji se od 7 do 12 avgusta 2019. godine, odražao u Švedskoj. 

U okviru festivala koji okuplja brojne renomirane umjetnike Martinović je izvodio djela Bartoka, Ravela, Ligetija ali i predstavio djelo crnogorskog kompozitora Aleksandra Perunovića “Franz Liszt Sonata in b minor Part Two: The Damnation of Mephisto”.  To je ujedno bila i evropska premijera ovog djela.

U sklopu festivala Martinović je održao i majstorske radionice i predavanje u Concerthouse. Koncertima u Goteborg Opera i Concert House nastavio je putem promocije crnogorskog muzičkog nasljeđa ali i najavio nastavak bogate koncertne sezone i gostovanja širom svijeta.  U nastavku sezone Bojan Martinović nastupiće  na festivalima i u prestižnim dvoranama u Kini, Poljskoj, Švajcarskoj,  SAD-u i Turskoj.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bojan Martinović potiče iz muzičke porodice. Nižu i srednju školu završio je u Kotoru u klasi prof. Ilije Miloševića. Kao izrazito darovit mladi pijanista 1996. godine primljen je na studije klavira na Muzičkoj akademiji na Cetinju u klasi prof. Vladimira Bočkarjova, u čijoj klasi je  diplomirao i magistrirao sa najvećom ocjenom. Tokom 2002 i 2003 usavršavao se na državnom Konzervatorijumu u Beču. Pohađao je kurseve kod istaknutih pedagoga Vladimira Ovčinjikova, Christoph Bernera, Noel Floresa i  Gyrgy Nador. Intezivno i sa velikim uspjehom nastupa i djeluje u okviru raznih kamernih ansambala i saradjuje sa brojnim domaćim i stranim umjetnicima kao što su  Viktor Tretjakov, Marina Yashvilli, Duncan McTier, Wilhelmas Cepinskis, Peter Langgarttner, Miran Begić, Roman Simović, Igor Perazić, Vladislav Igulinski, Ksenia Akeynikova i mnogi drugi. Nastupao je kao solista sa CSO, Banjalučkom filharmonijom  i Cameartom academicom. Osnivač je klavirskog trija TRITONUS.

 Na svom repertoaru ima preko 40 programa solističke, kamerne i orkestraske muzike. Nastupao je u gotovo svim najprestižnijim dvoranama bivše Jugoslavije  kao i na brojnim festivalima u Italiji, Engleskoj, Njemačkoj, Austriji, Madjarskoj, Francuskoj, Belgiji, Rusiji, SAD-u, Holandiji, Španiji, Portugalu, Jermeniji, Libanu. Učesnik je brojnih seminara i kongresa pedagoga muzike u Poljskoj, Turskoj, Rumuniji, Italiji, Finskoj, Austriji, Švedskoj, Engleskoj.

Održao je majstorske kurseve na Moskovskom Konzervatorijumu “Petar Iljič Čajkovski”, University of Central Oklahoma, Zheijang Conservatory u Hangzhou u Kini i dr. Dobitnik je nagrade CANU. Jedan je od osnivača medjunarodnog muzičkog festivala Espressivo i medjunarodnog pjanističkog takmičenja “Manja”. Profesor je klavira i dekan na Muzičkoj akademiji na Cetinju.