Crnogorski simfonijski orkestar – Koncerti u Podgorici i na Cetinju

Crnogorski simfonijski orkestar će nastupiti na koncertima u Podgorici i na Cetinju. Prvi koncert biće priređen, u subotu, 15. februara 2020. godine, sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, dok će narednog dana, u neđelju, 16. februara takođe sa početkom u 20 časova crnogorski simfoničari nastupiti u Kraljevskom pozorištu „Zetski dom“ na Cetinju.

Pod dirigentskom upravom špansko-američkog umjetnika, Fransoa Lopeza-Ferera – glavnog dirigenta Nacionalnog baleta Čilea, dirigenta asistenta Simfonijskog orkestra Sinsinatija na koncertu će biti izvedene četiri kompozicije. U prvom dijelu koncertne večeri orkestar će interpretirati savremeno djelo španskog autora Migela Fariasa pod nazivom „Lakoća“ (Ligereza) koje je posvećeno upravo dirigentu Lopezu-Fereru, potom dvije kompozicije Morisa Ravela – „Pavanu za preminulu infantkinju“ i svitu „Moja majka Guščarka“, dok će u drugom dijelu koncertne večeri biti izvedena ProljećnaSimfonija broj 1 u B-duru, op. 38, Roberta Šumana.


Špansko-američki dirigent Fransoa Lopez-Ferer angažovan je kao glavni dirigent Nacionalnog baleta Čilea, dirigent-asistent Simfonijskog orkestra Sinsinatija i festivala „May“.

Međunarodnu popularnost stekao je nakon uspješnog debitantskog nastupa s Festivalskim orkestrom Verbiera. Kao učesnik prestižnog festivala u Verbieru imao je priliku da sarađuje i uči od najboljih dirigenata današnjice, poput: Valerija Gergijeva, Sajmona Retla, Đanandrea Noseda, Mihaila Pletnjeva i dr. Master studije iz orkestarskog dirigovanja završio je na Univerzitetu za muziku (Haute École de Musique de Lausanne) u Lozani (Švajcarska), dok je osnovne studije iz kompozicije završio na Konzervatorijumu za muziku Univerziteta u Sinsinatiju. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja među kojima se ističe prva nagrada na „Menjuhin-Gstaad“ festivalu (2015. godine), koja nosi naziv čuvenog estonskog dirigenta „Neeme Järvi“. Tokom sezone 20/21nastupiće kao gostujući dirigent s: Nacionalnim orkestrom Španije, Simfonijskim orkestrom Galicije, Orkestrom Ekstremadure, Filharmonijskim orkestrom Buenos Airesa, Filharmonijom iz Luizijane i mnogim dr.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 × five =