Crnogorski simfonijski orkestar nastupio u dvorani Makedonske filharmonije

 

 

Predvođen maestrom Grigorijem Kraskom, Crnogorski simfonijski orkestar je sinoć pred preko 700 gledalaca prvi put nastupio u novoj dvorani Makedonske filharmonije. 

Program koncerta uključio je svitu Slike s izložbe Modesta Musorgskog u prvom dijelu, a potom Koncert za gitaru i orkestar Aranhuez Hoakina Rodriga i Igre iz Galante Zoltana Kodalja u drugom dijelu večeri. Sa CSO je u Rodrigovom koncertu nastupio renomirani crnogorski gitarista Goran Krivokapić koji je rekao da je „interpetacija ovog koncerta zaista sazrela, a odličnom izvođenju je vjerovatno doprinijela i sama akustika dvorane. Sva ona riskantana mjesta u ovom djelu bila su jako dobro navježbana. Duvači su bili izuzetno dobri, a i balans sa orkestrom je uspješno ostvaren. Nadam se da će ubrzo i naša sala biti gotova i da ćemo imati ovakve uslove za rad“.

Publika na kraju koncerta bila je na nogama, a među prisutnima bili su brojne kolege iz Makedonske filharmonije. Njihova prva oboistkinja Tanja Petruševska izjavila je da  joj je jako drago što je slušala jedno vrlo interesantno izvođenje orkestra koji postoji samo 10 godina i da vidi da je mnogo postignuto, pa  očekuje jos gostovanja. S druge strane,  prvi klarinetista MF Zdravko Angelov istakao je  „ovo je jedna vrlo lijepa prilika da se upoznaju dva orkestra. Za koncert koji smo večeras slusali imam sve pohvale. Slike sa izložbe i Aranhuez su bili odlični. Izvođenje Kodaljevog djela je mene i moje kolege veoma  prijatno iznenadilo. Oduševljen sam!“

I maestro Borjan Canev, koji od 2011. godine sarađuje sa našim orkestrom istakao je da je „od tada do danas orkestar sve bolji i bolji. Za ovih 10 godina on je mnogo napredovao i postao je konkurentan u regionu. Određene sekcije su čak bolje od naših. Kad budete imali novu dvoranu kvalitet vaših izvođenja će biti još kvalitetniji i moći ćete da stvarate novu publiku. Mislim da imate izuzetan potencijal i  da država treba da pomogne“.

Prilikom gostovanja, u Ambasadi Crne Gore u Skoplju potpisan je Sporazum o saradnji između Muzičkog centra Crne Gore i Makedonske filharmonije kojim su dogovoreni različite aktivnosti između ove dvije institucije. Tim povodom, ambasador Crne Gore u Makedoniji Predrag Mitrović naveo je da je ovaj koncert skrenuo posebnu pažnju i da je ovo nadgradnja odnosa dvije drzave. „Poseban značaj koncerta je i to što je ovo prvo gostovanje jednog ansambla sa strane u novoj zgradi Makedonske filharmonije, a pomenuo bih da današnje potpisivanje sporazuma između dva orkestra podrazumijeva češća međusobna gostovanja“.

Direktor Makedonske filharmonije Viktor Ilieski istakao je da mu je jako drago što je na otvaranju sezone u Makedonskoj filharmoniji gost bio Žarko Mirković. „Tada je  dogovoreno da ostvarimo blisku saradnju naših orkestara, a od prethodne godine i naša ministarstva kulture  sarađuju. Ovo je prvo gostovanje jednog inostranog ansambla kod nas i volio bih da se na jedan simboličan način i Makedonska filharmonija predstavi u novoj zgradi Muzičkog centra u Podgorici“.