Crnogorski simfonijski orkestar – Održani koncerti „Priče za orkestar“ u Herceg Novom i Nikšiću

 

 

U okviru EU projekta Kreativne Evrope „Music Up Close Network“, Muzički centar Crne Gore je u saradnji sa JUK Herceg Festom i Nikšićkim pozorištem organizovao koncerte pod nazivom „Priče za orkestar“ na kojima su nastupili crnogorski simfoničari.

Predvođen maestrom Grigorijem Kraskom, Crnogorski simfonijski orkestar je u Herceg Novom i Nikšiću interpretirao odabrane stavove iz svite „Slike sa izložbe“ Modesta Musorgskog, simfonijsku poemu „Čarobnjakov učenik“ Pola Dikaa, „Baletsku muziku“ iz opere „Faust“ Šarla Gunoa, kao i „Mađarski marš“ iz opere-oratorijuma „Faustovo prokletstvo“ Hektora Berlioza.

Umjetnički format ovih koncerata podrazumijevao je i uključivanje glumca-naratora, Branka Ilića, koji je nakon uvodnog predstavljanja orkestra, njegovih grupa i instrumenata, pred svako izvođenje djela ispričao priče (scenario: Vanja Vukčević) koje su inspirisale kompozitore na kreativan rad. Ovakav, nov komunikacijski pristup našeg ansambla bio je namijenjen prevashodno mlađoj publici, koja je nakon koncerata imala samo riječi hvale za sve učesnike u programu.

Pored koncerata ovog tipa, Muzički centar Crne Gore u narednom periodu ima u planu organizovanje različitih aktivnosti čiji će primarni cilj biti privlačenje i edukacija mlađe publike, kao i približavanje klasične muzike širem auditorijumu.