Crnogorsko narodno pozorište – mjesečni program za decembar 2014. godine

 

CNP - znak 150

 
 

Decembarski repertoar Crnogorskog narodnog pozorišta obilježiće premijerno izvođenje predstave „Urnebesna tragedija“, Festival filma o ljudskim pravima, bogat muzički program, tradicionalni Božićni koncerti, i dva programa koja se realizuju u saradnji sa Francuskim institutom Crne Gore i Ambasadom Rumunije u Crnoj Gori.

»Urnebesna tragedija«, po tekstu Dušana Kovačevića, u režiji Veljka Mićunovića, premijerno će biti izvedena 26. decembra na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta. Dramaturg predstave je Slobodan Obradović, kostimograf i scenograf Miodrag Tabački, izbor muzike potpisuje reditelj Veljko Mićunović. U predstavi igraju: Ana Vujošević, Mladen Nelević, Vule Marković, Nada Vukčević, Branimir Popović, Branka Stanić, Meto Jovanovski, Milivoje Obradović i Momo Pićurić.

Predstava će reprizno biti izvedena 27. decembra.

I ove godine Festival filma o ljudskim pravima Ubrzaj biće održan u Crnogorskom narodnom pozorištu. Organizator festivala je Centar za građansko obrazovanje (CGO) u saradnji sa  CNP. Od 10. do 14. decembra na Velikoj sceni i Sceni Studio biće prikazano 12 filmskih ostvarenja. Festival će otvoriti film »Žive oči«, u režiji Senada Šahmanovića, a slijedi projekcija dokumentarnog filma »20.000 dana na zemlji«, u režiji Ijana Stjuarta i Džina Polarda, u kojem nas Nik Kejv vodi kroz svoja (fiktivna) dvadeset i četiri sata, pokušavajući da pobijedi jedan od svojih strahova. U četvrtak će biti prikazani filmovi »Maidan« (režija: Sergei Loznitsa), »Dobar sin« (režija: Shirly Berkovitz) i »Omar« (režija: Hany Abu – Assad), u petak 12. decembra filmovi »Umjetnost/nasilje« (režija: Mariam Abu Khaled, Udi Aloni, Batoul Taleb), »Šuma« (režija: Siniša Dragin), i »Timbuktu« (režija: Abderrahmane Sissako), u subotu 13. decembra »Mama i tata« (režija: Franziska Schonenberger, Jayakrishna Subramanian), »Goli« (režija: Tiha Gudac) i »Ida« (režija: Pawel Pawlikowski), a Festival će biti zatvoren u nedjelju 14. decembra projekcijom dokumentarnog filma Vima Vendersa »So zemlje«.

Ulaz za sve projekcije je slobodan.

Na repertoaru u decembru biće i poslednja premijerno izvedena predstava u CNP-u – »Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja«, Iva Brešana, u režiji Luke Kortine, kao i komad »Allegretto Albania«, Stefana Čapaljikua, u režiji Idriza Đokaja, i »Koza ili ko je Silvija«, Edvarda Olbija, u režiji Danila Marunovića.

U decembru će biti realizovana i dva programa u saradnji sa inostranim partnerima.

Savremeni cirkus »Petits plaisirs«, francuske kabare trupe Les Krilati, biće izveden 3. decembra, u saradnji sa Francuskim institutom Crne Gore. Na Velikoj sceni CNP-a ova kabare trupa će publici ponuditi akrobacije, humor, pjesme i ples, baveći se pitanjem sitnog zadovoljstva, jednostavnog i podijeljenog, na pomalo apsurdan ali posve cirkuski način.

U saradnji sa Ambasadom Rumunije 8. decembra će nastupiti Ansambl Crisana iz Oradee, (Rumunija). Na koncertu pod nazivom »Proslavimo u rumunskom duhu«, povodom Nacionalnog dana Rumunije, ansambl predvođen dirigentom Adrianom Miescuom, izvodiće orkestarske svite, plesove iz Moldavije, Muntenije, Bihora, Oasa, kao i pjesme koje prate istoriju Rumunije, u izvedbi vokalnih solista.

Crnogorski simfonijski orkestar nastupiće na Velikoj sceni CNP-a 4. decembra uz dirigentsko vođstvo Grigorija Kraska i solistu Domenika Nordia, violinistu iz Italije, u saradnji sa Amasadaom republike Italije i 17. decembra sa solistom Denisom Šapovalovim, violončelistom iz Rusije.

I ove godine biće održani tradicionalni božićni koncerti. Na koncertu 20. decembra nastupiće Mješoviti hor Muzičke akademije sa Cetinja, uz dirigenta Aleksandru Knežević.

Drugi Božićni koncert biće održan 5. januara kada će nastupiti Mješoviti hor AKUD Stanko Dragojević, uz dirigentsko vođstvo Ilije Dapčevića i Zoje Đurović.

 

KLIKNITE NA ZNAK NAJAVE KAKO BI OTVORILI 
KOMPLETAN PROGRAM CNP-A ZA DECEMBAR 2014.

CNP - Sezona 2014-15