Crnogorsko narodno pozorište u 2014. godini

 

CNP - znak 150

 
 

U 2014. godini Crnogorsko narodno pozorište realizovalo je tri nove predstave, dva festivala i 7 gostovanja na međunarodnim festivalima.

Ukupno je realizovano 182 programa, koje je vidjelo blizu 40.000 gledalaca. Repertoar CNP-a, pored predstava iz sopstvene produkcije, činio je i bogat muzički i filmski program kao i gostovanja na drugim scenama u zemlji i regionu.

Premijerno su izvedene tri predstave: Allegretto Albania Stefana Čapaljikua, u režiji Idriza Đokaja (15. april), „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“, Iva Brešana, u režiji Luke Kortine (20. jul – Kotor, 7. novembar – Podgorica), i „Urnebesna tragedija“ Dušana Kovačevića, u režiji Veljka Mićunovića (26. decembar).

Od 182 programa koje je CNP realizovalo, 120 je dramskih. Pored premijerno izvedenih komada, repertoar su činile uspješne predstave CNP-a: “The beauty queen”, Everyman Predstava Hamleta u Mrdusi Donjoj-2Đilas”, “Post scriptum”, “Očevi su grad(ili)”, “Ribarske svađe”, “Egzistencija”, “Koza ili ko je Silvija”, “Žene koje čiste”, “Kveč”, “Revizor”, “Gorski vijenac”, “Prosidba i medvjed u jednom činu”, “Lasice”, “Njegoš i ja”, “Pomorandžina kora”,“Konte Zanović”, “Don Žuan”.

CNP je učestvovalo na festivalima u zemlji i regionu: I Internacionalnom pozorišnom festivalu MNT FEST u Skoplju (Makedonija), sa predstavom „Everyman Đilas“, po tekstu i u režiji Radmile Vojvodić, 59. Sterijinom pozorju u Novom Sadu Urnebesna tragedija(Srbija), sa predstavom „Everyman Đilas“, po tekstu i u režiji Radmile Vojvodić, 38. Festivalu „Dani satire Fadila Hadžića“ u Zagrebu (Hrvatska), sa predstavom „Očevi su grad(ili)“, autorskim projektom Borisa Liješevića, VI Međunarodnom festivalu Kotor art sa „Predstavom Hamleta u selu Mrduša Donja“, Iva Brešana, u režiji Luke Kortine, 54. Međunarodnoj kulturnoj manifestaciji „Ohridsko leto“ u Ohridu (Makedonija), sa predstavom „Njegoš i ja“, autorskim projektom Paola Mađelija, Festivalu internacionalnog alternativnog teatra (FIAT 2014), sa prestavom „Gorski vijenac“ Petra II Petrovića Njegoša, u režiji Dijega de Breje, i na Bijenalu crnogorskog teatra 2014 sa predstavama „Očevi su grad(ili)“, autorskim projektom Borisa Liješevića, „Koza ili ko je Silvija“, Edvarda Olbija, u režiji Danila Marunovića i „Everyman Đilas“, po tekstu i u režiji Radmile Vojvodić.

Crnogorsko narodno pozorište ostvarilo je i uspješna gostovanja u Sloveniji sa predstavom „Everyman Đilas“, u Cankarjevom domu u Ljubljani i Slovenskom narodnom gledališču u Mariboru.

Predstave Crnogorskog narodnog pozorišta osvojile su 6 nagrada a Veliku nagradu Crnogorskog narodnog pozorišta za 2014. godinu dobio je Tihomir Stanić za ulogu Milovana Đilasa u predstavi „Everyman Đilas“.

Na sceni Crnogorskog narodnog pozorišta gostovali su: Glob teatar iz Londona, Jugoslovensko dramsko pozorište, Bosansko narodno pozorište iz Zenice, Pozorište Slavija iz Beograda, Nikšićko pozorište.

Predstava Ocevi su gradiliU 2014. godini CNP je bio nosilac jedinog nacionalnog pozorišnog festivala u zemlji – Bijenala crnogorskog teatra.  Od 6. do 15. oktobra izvedeno je 10 predstava u okviru tri selekcije: Selekcije, Selekcije Plus i Selekcije Off, i jedna predstava u okviru programa Gost Bijenala. Ovogodišnje izdanje Bjenala crnogorskog teatra karakterisao je i bogat prateći program koji su činile festivalske debate, promocije i pozorišne radionice.

U aprilu je u saradnji sa Muzičkim centrom Crne Gore, realizovan i 13. Međunarodni muzički festival A Tempo. Pod sloganom “Umjetnici i klaviri”, od 7. do 11. aprila izvedeno je 5 koncerata.

Premijera CNP-a - predstava Zene koje cistePored bogatog dramskog i muzičkog programa, repertoar CNP-a i u 2014. godini činili su filmovi. Na Velikoj i sceni Studio besplatno su organizovane projekcije filmova Velimira Velje Stojanovića, Nedjelja švedskog filma, Filmski maraton u saradnji sa Fakultetom dramskih umjetnosti sa Cetinja, Nedjelja španskog filma, kao i Festival filma o ljudskim pravima Ubrzaj.

Crnogorsko narodno pozorište nastavilo je dugogodišnju saradnju sa Muzičkim centrom Crne Gore i Crnogorskom kinotekom. Pored toga CNP je u 2014. godini uspješno sarađivalo sa Ambasadom Grčke, Ambasadom SAD, Ambasadom Republike Srbije, Ambasadom Austrije, Ambasadom Švedske, Ambasadom Republike Italije, Ambasadom Rumunije, ali i sa Britanskim savjetom, Francuskim institutom, Baletskom školom “Princeza Ksenija”, Udruženjem Jazz Art, Barskim ljetopisom, Fakultetom dramskih umjetnosti sa Cetinja , Baletskom trupom Ballo, Filozofskim fakultetom, Centrom za građansko obrazovanje.

 

Ribarske svadje 264

 

Crnogorsko narodno pozorište nastavilo je da sprovodi i unaprjeđuje aktivnosti koje su usmjerene ka privlačenju i animaciji publike i poboljšanju komunikacije sa publikom.

U februaru je pokrenuta akcija koja je imala izuzetno veliki i pozitivni odjek u javnosti, sa ciljem da se animira nova publika i dodatno popularizuje  repertoar Crnogorskog narodnog pozorišta.  Pod sloganom „Dvoje kao jedno – zaljubite se u pozorište“, publici u februaru je ponuđen popust od 50 posto za sve predstave u produkciji CNP-a. Na ovaj način dodatno je skrenuta pažnja javnosti na naš repertoar i njegova dostupnost najširoj publici.

Predstava Everyman DjilasU cilju dodatne animacije publike i u ovoj godini važio je stalni popust od 50 posto za određene grupe (penzioneri i studenti), kao i organizovane posjete pozorištu. CNP je tako sarađivalo sa brojnim organizacijama profitnog i neprofitnog sektora (Studentski parlament, NVO MENSA, NVO “Mladi vama”, Savez slijepih Crne Gore, ELSA Montenegro, Centar za prava djeteta Crne Gore, NVO Zdrava dona Montenegrina, NVO Studio Horag itd.).

Prva strana flajera A tempoU namjeri da se strateški i ozbiljno bavimo našom publikom, ali i da testiramo postojeće komunikacione modele i uspostavljene mehanizme odnosa sa publikom, u Crnogorskom narodnom pozorištu sprovedeno je i prvo istraživanje pozorišne publike u Crnoj Gori. Riječ je o sociološkom istraživanju dramske publike Cnogorskog narodnog pozorišta koje je rađeno prevashodo sa ciljem da se utvrde sve relevantne karakteristike publike CNP-a koje u najvećoj mjeri utiču na odnos publike prema pozorištu.  Istraživanje je uradila Zorana Kralj, na uzorku od 400 ispitanika, metodom anketnog upitnika.

Ovo istraživanje dio je strategije CNP-a da se sistemski bavi publikom i napravi osnovu za dalje aktivnosti koje će biti usmjerene ka stalnom unaprjeđenju kvaliteta komunikacije sa publikom.

CNP