Crnogorsko narodno pozorište – Završena pozorišna sezona 2012/2013

 

CNP - znak 150

 

SEZONA   2012/2013

 

U sezoni 2012/2013 Crnogorsko narodno pozorište realizovalo je 158 programa, koje je vidjelo blizu 40.000 gledalaca. Repertoar CNP-a, pored predstava iz sopstvene produkcije i 5 novih naslova, činio je i bogat muzički i filmski program, gostovanja na drugim scenama u zemlji i regionu, kao i učešće na festivalima. CNP je bio nosilac dva važna festivala: Bijenala crnogorskog teatra i 12. Međunarodnog muzičkog festivala A Tempo.

Premijerno je izvedeno 5 predstava: “Ribarske svađe”, Karla Goldonija, u režiji Ane Vukotić, (1.novembar 2012.), “Post scriptum”, po djelima Danila Kiša, u adaptaciji i režiji Varje Đukić, (27. novembar 2012.), “Egzistencija”, Edvarda Bonda, u režiji Radmile Vojvodić, (31. januar 2013.),  “Očevi su grad(ili), Borisa Liješevića, (5. april 2013.),  i “Žene koje čiste”, Žan Ženea, u režiji Selme Spahić, (5. jun 2013.)

Od 158 programa koje je CNP realizovalo, 112 je dramskih. Pored premijerno izvedenih komada, repertoar su činile uspješne predstave CNP-a: „Vjera, ljubav, nada“, „Konte Zanović“, „Revizor“, „Rasprava“„Lasice“, „Kveč“, „Ribarske svađe“, “Jaja“, „Post scriptum“, „Don Žuan“, „Prosidba i medvjed u jednom činu“, „Gorski vijenac“„Egzistencija“, „Očevi su grad(ili)“ „The beauty queen“.

Predstave CNP-a vidjela je publika u Ljubljani, Vraci (Bugarska), Užicu, Zenici, Mostaru, ali i u Kotoru, Herceg Novom, Cetinju, Budvi…

Na sceni Crnogorskog narodnog pozorišta gostovali su: Kraljevsko pozorište „Zetski dom“, Gradsko pozorište Podgorica, Pozorište mladih iz Novog Sada, Centar za kulturu Tivat, Sarajevski ratni teatar i Festival MESS, Narodno pozorište Beograd.

 CNP je učestvovalo na festivalima u zemlji i regionu: Međunarodnom pozorišnom festivalu Ex Ponto u Ljubljani sa predstavom „Gorski vijenac“ u režiji Dijega de Breje, na Bijenalu crnogorskog teatra sa predstavama „Vjera, ljubav, nada“ Ane Vukotić, „Konte Zanović“ Radmile Vojvodić, „Revizor“ Veljka Mićunovića, „Rasprava“ Olivera Frljića i „Lasice“ Stevana Bodrože; 17. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu „Bez prevoda“ u Užicu sa predstavom „Ribarske svađe“ Ane Vukotić, 18. Međunarodnom festivalu „Zeničko proljeće 2013“ u Zenici, sa predstavom „Egzistencija“ Radmile Vojvodić, HAPS-u u Herceg Novom, (Hercegnovske aprilske pozorišne svečanosti), sa predstavom „Ribarske svađe“ Ane Vukotić, 11. Međunarodnom festivalu „Mostarska liska“ u Mostaru, sa predstavom „Prosidba i medvjed u jednom činu“ Danijele Radovanović; 27. Grad teatru Budva sa komadom „Očevi su grad(ili) Borisa Liješevića, i na 24. Međunarodnom festivalu malih teatarskih formi – NETA festival, u Vraci, (Bugarska), sa predstavom „Egzistencija“ Radmile Vojvodić. Na ovom festivalu Radmila Vojvodić dobila je Nagradu za originalno rediteljsko čitanje.

Početak pozorišne sezone 2012/2013 bio je u znaku jednog od najznačajnijih pozorišnih festivala u zemlji – Bijenala crnogorskog teatra. Od 4. do 16. oktobra u okviru Bijenala je izvedeno 13 predstava u tri selekcije: Selekciji, Selekciji Off i Selekciji Plus. Izvedene su predstave Crnogorskog narodnog pozorišta, Kraljevskog pozorišta Zetski dom, Gradskog pozorišta Podgorica, koprodukcije CNP-a i Grad teatra Budva, CNP-a i Međunarodnog festivala Kotor art, Centra za kulturu Tivat, Teatra mladih iz Novog Sada, Narodnog pozorišta iz Beograda, Produkcije OR, Muzičke škole „Vida Matjan“ iz Kotora, FDU Cetinje. U okviru pratećeg programa Bijenala, i ovog puta su organizovani okrugli stolovi medija i kritike, pozorišni razgovori, debate, javna čitanja drama studenata Dramaturgije sa Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja.

U aprilu je u saradnji sa Muzičkim centrom Crne Gore, realizovan i 12. Međunarodni muzički festival A Tempo. Pod sloganom “Prati muziku”, od 8. do 20. aprila izvedeno je 8 koncerata. Na  Velikoj sceni CNP-a nastupili su Crnogorski simfonijski orkestar, Mendelson trio, Vujadin Krivokapić i Ana Mihaljević, Crnogorski gitaristički duo, Roby Lakatos i Gyass band, Step Afrika, Crnogorski horski ansambli..

Uz brojne nastupe Crnogorskog simfonijskog orkestra u protekloj sezoni, sa najznačajnijim domaćim i međunarodnim dirigentima i solistima, na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta održan je veliki broj koncerata koji su izazvali značajnu pažnju javnosti: Electronic beats,  na kome su nastupili The Brandt Brauer Frick, Karin Park i DJ Fil Lavin, tradicionalni Božićni koncerti na kojima su nastupili Crnogorski horski ansambli i Beogradski kamerni hor, koncert pod nazivom „Sloboda: Priče oslobođenog naroda“ na kome je nastupio Hor duhovne muzike Univeziteta Howard iz SAD-a, koncert Bilje Krstić i Bistrik orkestra, a u CNP-u su obilježeni i Dani frankofonije.

Pored bogatog dramskog i muzičkog programa, repertoar CNP-a u ovoj sezoni činili su i filmovi. U saradnji sa Crnogorskom kinotekom organizovane su besplatne  filmske projekcije značajnih filmskih autora: Žan Žak Anoa, Klinta Istvuda, Fernanda Meirelesa, Stivena Frirsa, kao i retrospektiva filmova Krsta Papića. U CNP-u je organizovan i Festival filma o ljudskim pravima „Ubrzaj“,  ali i filmski program festivala „Odakle zovem“ u okviru kojeg su prikazana tri filmska ostvarenja turskog reditelja Semiha Kaplanogloua. 4. Međunarodni filmski festival Underhill svoje mjesto našao je ove godine i u CNP-u.

Pored uspješne saradnje sa Muzičkim centrom Crne Gore i sa Crnogorskom kinotekom, treba istaći i ambasade i institucije sa kojima smo realizovali zajedničke programe u sezoni 2012/2013: Ambasada Republike Austrije, Ambasada Mađarske, Ambasada Sjedinjenih Američki Država, Ambasada Republike Srbije, Ambasada Kanade, Francuski Institut, Udruženje Jazz Art…