Crnom Gorom – Otvorena nova planinarska sezona

 

 

Ovogodišnja planinarska sezona zvanično  je otvorena u  subotu 18. marta 2017.godine, akcijom  „U susret proljeću-stazom Marka Miljanova“ u organizaciji Planinarskog saveza Crne Gore, Planinarskog kluba „Visokogorci“ i Fonda za razvoj Kuča „Marko Miljanov“.

 

 

Akciji je prisustvovalo više od šezdeset učesnika koji su prepješačili 7 kilometara, starim ilirskim putem, od Doljana preko Peute, Gornje Vrbice i  Orljeva  do starog grada Meduna (Meteon). Predstavnici fonda za razvoj Kuča dočekali su učesnike pohoda, kod Muzeja Marka Miljanova, na tradicionalan način uz med, priganice, poznato medunsko vino i rakiju.

 

 

Učesnicima su se na prigodan način obratili predsjednik  planinarskog saveza dr Dragan Bulatović, predsjednik Visokogoraca Milan Radović  i Pero Gošović iz Fonda za razvoj Kuča. Kustos muzeja dr Vukić Ilinčić, održao je prisutnima istorijski čas o drevnom  gradu Medunu i liku i djelu velikog vojvode Marka Miljanova, koji predstavlja jednu od ključnih istorijskih ličnosti naše zemlje iz druge polovine 19.vijeka.

Lijepo vrijeme, sjajna ekipa i dobro raspoloženje, uticali su da ovaj pohod ispuni sva naša očekivanja. Posebno se zahvaljujemo SRD „Montenegro tim“ iz Nikšića, čiji su članovi u zavidnom broju prisustvovali akciji. Naravno, najviše nas je obradovalo  prisustvo  djece u ekipi i to predstavlja najveću vrijednost ovog pohoda. Najmlađi učesnik akcije, petomjesečni Vuk Bošković, stigao je  sa sa roditeljima  Jelenom i Ljubišom. Na pohodu je takođe bio petomjesečni Dušan Đajić u društvu trogodišnjeg brata Jakova i majke Marije.

 

 

Do medunske tvrđave, na simboličan susret sa proljećem, poslije tročasovnog pješačenja, prvi su stigli mladi „gorski vukovi“ Andrej, Vladan, Ivo, Višnja, Nemanja i Stefan.  Vesela graja  i osmjesi zadovoljstva na iskrenim dječjim licima ispunili su posebnom  radošću naša srca i uvjerili nas da ne treba da brinemo za budućnost Planinarskog saveza.

 

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


19 − nine =