„Čuvari tvog poštenja“ na festivalu u Prijedoru

Autorski projekat Borisa Liješevića, „Čuvari tvog poštenja“, u produkciji Večernje scene Gradskog pozorišta, biće izveden u poneđeljak 22. aprila 2019. godine, u 20 sati, na sceni Pozorišta Prijedor (Republika Srpska), u okviru takmičarske selekcije međunarodnog teatarskog festivala „Zlatna vila“, koji se od 18. do 24. aprila održava u ovom gradu.

Festival će ove godine prijedorskoj publici predstaviti sedam pozorišnih kuća iz Hrvatske, BiH, Crne Gore i Srbije. Pored naše predstave, u takmičarskoj konkurenciji su još četiri komada: „Šest lica traži autora“ Satiričnog kazališta „Kerempuh“ iz Zagreba, prema tekstu Luiđija Pirandela i u režiji Olivera Frljića, „Ravna ploča“ Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, prema tekstu Dragana Komadine i u režiji Lejle Kaikčije, „Naši dani“ Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke, prema tekstu Željka Stjepanovića i u režiji Juga Radivojevića i „Osama – kasaba u Njujorku“ u produkciji Zvezdara teatra iz Beograda, prema tekstu Vladimira Kecmanovića i u režiji Darka Bajića.

Revijalno će biti igrana koprodukcija Narodnog pozorišta Beograd i Narodnog pozorišta Sombor, „Frenki i Džoni“ u režiji Tee Puharić, dok će Gradsko pozorište „Jazavac“ iz Banjaluke, u čast nagrađenih, izvesti komad „Bračni par (astos)“, u režiji Đurđe Tešić.

Festivalske nagrade biće dodijeljene u kategorijama za najbolju predstavu u cjelini, za režiju, scenografiju, autorsku muziku, glumca i glumicu, kao i za najboljeg mladog glumca i glumicu. O nagradama će odlučivati žiri u sastavu: Predrag Bjelošević, Gordana Gadžić i Slobodan Ćustić.

 „Čuvari tvog poštenja“ nastali su u kreativnoj sinergiji reditelja Liješevića sa glumačkim ansamblom Gradskog pozorišta. Ideju za komad Liješević je pronašao u stihu crnogorske himne, u težnji da preispita savremene društvene okolnosti i vrijednosti na kojima smo odgajani. To je savremena priča sa puno smijeha, gorčine, ali i mnogo prepoznavanja.

Igraju: Dubravka Drakić, Božidar Zuber, Emir Ćatović, Branka Femić, Željko Radunović, Katarina Krek, Ivona Čović-Jaćimović/Jelena Simić, Sanja Popović, Pavle Ilić, Branko Ilić i Simo Trebješanin.

U autorskom timu, pored reditelja Liješevića, su i Rambo Amadeus koji je uradio muziku, Gorčin Stojanović kao scenograf, kostimografkinja Tijana Todorović i dramaturškinja Stela Mišković.

„Čuvari tvog poštenja“ do sada su osvojili sedam nagrada na festivalima u zemlji i regionu. Na Bijenalu crnogorskog teatra osvojili su dvije nagrade – specijalnu nagradu žirija i priznanje za najbolju epizodnu ulogu koje je pripalo Dubravki Drakić; na četvrtom ambijentalnom pozorišnom festivalu Novi tvrđava teatar u Čortanovcima dobili su nagraduza najbolju predstavu, a na 20. Teatar festu „Petar Kočić“ u Banjaluci Gran pri za najbolju predstavu, kao i nagradu za najbolju režiju. „Čuvari“ su proglašeni za najbolju predstavu i na 12. festivalu mediteranskog teatra – Purgatorije  2017. u Tivtu, a nagrada za glumačku bravuru na ovom festivalu pripala je Dubravki Drakić.