„Čuvari tvog poštenja“ na Susretima pozorišta/kazališta u Brčkom

 

 

 

Autorski projekat Borisa Liješevića „Čuvari tvog poštenja“, u produkciji Večernje scene Gradskog pozorišta, biće izveden u petak 17. novembra, u 19.30h, u Domu kulture u Brčkom, u okviru takmičarske selekcije 34. Susreta pozorišta/kazališta, koji se od 16. do 24. novembra održavaju u ovom gradu.  

Pored predstave Gradskog pozorišta, ovogodišnje izdanje festivala obuhvatiće još sedam predstava iz BiH, Hrvatske i Srbije. O nagrada će odlučivati žiri u sastavu: glumica iz Beograda Ljiljana Blagojević, dramski pisac iz Sarajeva Almir Imširević i glumica iz Zagreba Anja Šovagović-Despot.

 

Selektor Susreta prof. dr Almir Bašović u obrazloženju izbora naše predstave za ovogodišnju takmičarsku konkurenciju, zapisao je sljedeće:

„Predstava Čuvari tvog poštenja Gradskog pozorišta iz Podgorice postavlja bolno pitanje o vrijednostima u odnosu na koje bi se trebale školovati i odrastati nove generacije ljudi u našim gradovima. Polazeći od stiha iz crnogorske himne, autor i reditelj Boris Liješević postavlja važno pitanje o uzorima, na kojima su se i društvo i klasični teatar oduvijek zasnivali. To je predstava koja upozorava na agoniju u kojoj se upravo zbog poljuljanih vrijednosti nalazi svijet građanske Evrope, ali istovremeno je to predstava koja pokazuje u kojoj mjeri mi vrijednosti tog građanskog društva još uvijek nismo zamijenili nekim drugim koherentnim sistemom vrijednosti“.

 „Čuvari tvog poštenja“ nastali su u kreativnoj sinergiji reditelja Liješevića sa glumačkim ansamblom našeg pozorišta. Ideju za komad Liješević je pronašao u stihu crnogorske himne, u težnji da preispita savremene društvene okolnosti i vrijednosti na kojima smo odgajani. To je savremena je priča sa puno smijeha, gorčine, ali i mnogo prepoznavanja. 

Igraju: Dubravka Drakić, Božidar Zuber, Emir Ćatović, Branka Femić, Željko Radunović, Katarina Krek, Ivona Čović-Jaćimović, Sanja Popović, Pavle Ilić, Branko Ilić i Simo Trebješanin.

U autorskom timu, pored reditelja Liješevića, su i Rambo Amadeus koji je uradio muziku, Gorčin Stojanović kao scenograf, kostimografkinja Tijana Todorović i dramaturškinja Stela Mišković.

„Čuvari tvog poštenja“ do sada su osvojili sedam nagrada na festivalima u zemlji i regionu. Na Bijenalu crnogorskog teatra osvojili su dvije nagrade – specijalnu nagradu žirija i priznanje za najbolju epizodnu ulogu koje je pripalo Dubravki Drakić; na četvrtom ambijentalnom pozorišnom festivalu Novi tvrđava teatar u Čortanovcima dobili su nagradu za najbolju predstavu, a na 20. Teatar festu „Petar Kočić“ u Banjaluci Gran pri za najbolju predstavu, kao i nagradu za najbolju režiju. „Čuvari“ su proglašeni za najbolju predstavu i na 12. festivalu mediteranskog teatra – Purgatorije  2017. u Tivtu, a nagrada za glumačku bravuru na ovom festivalu pripala je Dubravki Drakić.