„Čuvari tvog poštenja“ najbolja predstava na Purgatorijama

 

 

 

Produkcija Večernje scene Gradskog pozorišta, „Čuvari tvog poštenja“, proglašena je za najbolju predstavu u cjelini na 12. festivalu mediteranskog teatra – Purgatorije 2017. u Tivtu. Takođe, nagrada za glumačku bravuru pripala je Dubravki Drakić za ulogu profesorice muzičkog vaspitanja u ovoj predstavi koju je za Gradsko pozorište režirao Boris Liješević.

 

 

U takmičarskoj konkurenciji Purgatorija, po izboru selektorke Tanje Mandić-Rigonat, ove godine bilo je osam predstava. Žiri dvanaestog festivala mediteranskog teatra Purgatorije 2017, radio je u sastavu: Mani Gotovac, teatrolog (predsjednica žirija), Tanja Bošković, glumica i Zoran Živković, producent.

 

 

U obrazloženju nagrade za najbolju predstavu žiri je ocijenio:

„Možda bi se cijeli svijet u ovom trenutku morao upitati: što je s tim našim poštenjem i gdje je ono danas? U vremenu kada su na djelu pohlepa, požuda, prisila, pomama (da ostanemo samo pri riječima koje počinju sa slovom „p“, kao „puška“),  nije li to pitanje poštenja, nekako baš pitanje svih pitanja?

Boris Liješević, autor projekta „Čuvari tvog poštenja“ i cijeli ansambl Gradskog pozorišta Podgorica, upravo to pitanje postavljaju u središte  svoje predstave. I ono što odmah valja istaknuti, postavljaju ga tako da ga provjeravaju,  isključivo i samo – na vlastitim primjerima, na svojim izobličenostima. Naime, svaki sudionik ovog  teatarskog djela,  istražuje ostatke vlastite ljudskosti unutar vlastitog doma, svog sokaka, unutar sebe. U tome je prva neprocjenjiva vrijednost ove predstave. Nadalje,  istražuju ih oni pojedinačno, ali i svi zajedno, duboko, odgovorno, s temeljitom preciznošću. A opet, njihova je predstava nepojmljivo jednostavna, iskrena i skromna. To je naime svijet neobične scenske poezije“. 

 

 

U obrazloženju nagrade za glumačku bravuru koja je pripala Dubravki Drakić žiri je kazao:

„Biti pošten danas u životu spada u rijetkost. Mogli bismo reći spada u bravuroznost. Ali igrati poštenje na pozornici, pozitivan  lik od početka do kraja predstave, lik okružen svim mogućim likovima koji vrve različitim oblicima nepoštenja, laži i prevare, i ustrajati u tome, štoviše, razvijati to stanje u sebi i oko sebe, sve dublje, sve dalje – e, to doista spada u glumački podvig! To je bravurozno. A upravo je to učinila Dubravka Drakić u ulozi razrednice, u predstavi „Čuvari tvog poštenja“Gradskog pozorišta Podgorica. Dubravka Drakić pokazala je kako se može na sceni „umjesto obožavanja pepela održavati vatra“. Pokazala je vatru, zaboravila je na pepeo. I to je uspjela s glumačkim iskazima takozvanog minimalizma. Jednostavno i iskreno“. 

Nakon Purgatorija, zbir nagrada koje su „Čuvari“ do sada osvojili iznosi pet. Prethodne tri zaslužili su na festivalima u regionu: na četvrtom ambijentalnom pozorišnom festivalu Novi tvrđava teatar u Čortanovcima pripala im je nagrada za najbolju predstavu, a na 20. Teatar festu „Petar Kočić“ u Banjaluci osvojili su  Gran pri za najbolju predstavu, kao i nagradu za najbolju režiju.

Predstava „Čuvari tvog poštenja“ nastala je u kreativnoj sinergiji reditelja Liješevića sa glumačkim ansamblom našeg pozorišta i savremena je priča sa puno smijeha, gorčine, ali i mnogo prepoznavanja. Ideju za komad Liješević je pronašao u stihu crnogorske himne, u težnji da preispita savremene društvene okolnosti i vrijednosti na kojima smo odgajani.  

Pored  Dubravke Drakić, u predstavi igraju: Božidar Zuber, Emir Ćatović, Branka Femić, Željko Radunović, Katarina Krek, Ivona Čović-Jaćimović, Sanja Popović, Pavle Ilić, Branko Ilić i Simo Trebješanin.

U autorskom timu, uz reditelja Liješevića, su i Rambo Amadeus koji je uradio muziku, Gorčin Stojanović kao scenograf, kostimografkinja Tijana Todorović i dramaturškinja Stela Mišković.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


17 − 9 =