„Čuvarima“ dvije nagrade na Bijenalu crnogorskog teatra

 

 

 

Na Bijenalu crnogorskog teatra koje je sinoć završeno u Crnogorskom narodnom pozorištu, autorski projekat Borisa Liješevića „Čuvari tvog poštenja“, u produkciji Večernje scene Gradskog pozorišta, osvojio je dvije nagrade – specijalnu nagradu žirija i nagradu za najbolju epizodnu ulogu koja je pripala Dubravki Drakić.

Odluke o nagradama jednoglasno je donio žiri u sastavu:  reditelj Dino Mustafić (Bosna i Hercegovina), teatrolog i pozorišni kritičar Aleksandar Milosavljević (Srbija) i dramski pisac Stevan Koprivica (Crna Gora).  

Specijalnu nagradu žirija, predstava je podijelila sa produkcijom Zetskog doma „Dokle pogled seže“ u režiji Arpada Šilinga. Kako je obrazložio žiri, nagrada je dodijeljena „zbog istraživačkog rada i jasno artikulisanog koncepta autorskih ekipa u koji je ravnopravno uključen glumački ansambl u sučeljavanju sa društveno angažovanim temama, i to na autentičan teatarski način“.

U obrazloženju žirija za epizodnu ulogu ocijenjeno je da je Dubravka Drakić u liku nastavnice muzičkog, ubjedljivo oblikovala karakter koji u sebi sažima sve komične i tragične tonove gubitnika naše epohe u predstavi „Čuvari tvog poštenja“.

Predstava „Čuvari tvog poštenja“ nastala je u kreativnoj sinergiji reditelja Liješevića sa glumačkim ansamblom Gradskog pozorišta i savremena je priča sa puno smijeha, gorčine, ali i mnogo prepoznavanja. Ideju za komad Liješević je pronašao u stihu crnogorske himne, u težnji da preispita savremene društvene okolnosti i vrijednosti na kojima smo odgajani. Predstava postavlja brojna aktuelna pitanja poput onih – šta danas znači poštenje u Crnoj Gori, šta smo u stanju da žrtvujemo zarad časti i obraza, kakvi smo i gdje smo u odnosu na pretke, šta nam je donijelo vrijeme koje nas udaljava od osnovnog „koda“ naših predaka, te šta je ostalo od poštenja koje je iznjedrilo našu himnu. 

Igraju: Dubravka Drakić, Božidar Zuber, Emir Ćatović, Branka Femić, Željko Radunović, Katarina Krek, Ivona Čović-Jaćimović, Sanja Popović, Pavle Ilić, Branko Ilić i Simo Trebješanin. U autorskom timu, pored reditelja Liješevića, su i Rambo Amadeus koji je uradio muziku, Gorčin Stojanović kao scenograf, kostimografkinja Tijana Todorović i dramaturškinja Stela Mišković.

Pored najnovijih priznanja na Bijenalu crnogorskog teatra, „Čuvari tvog poštenja“ osvojili su još pet nagrada na festivalima u zemlji i regionu. Na četvrtom ambijentalnom pozorišnom festivalu Novi tvrđava teatar u Čortanovcima pripala im je nagrada za najbolju predstavu, a na 20. Teatar festu „Petar Kočić“ u Banjaluci Gran pri za najbolju predstavu, kao i nagrada za najbolju režiju. Predstava je proglašena za najbolju i na 12. festivalu mediteranskog teatra – Purgatorije  2017. u Tivtu, a nagrada za glumačku bravuru na ovom festivalu pripala je Dubravki Drakić.