Dan Gradskog pozorišta – Milanu Karadžiću nagrada „Šćućkin“Dan Gradskog pozorišta, 27. decembar, obilježen je sinoć (27.12.2018.) u KIC-u „Budo Tomović“ dodjelom nagrada i podgoričkom premijerom nove predstave Gradskog pozorišta sa Dramske scene za djecu -„Mali pirat“. Priznanje „Vasilije Ivanovič Šćućkin“, koje nosi ime osnivača Gradskog pozorišta, pripalo je reditelju Milanu Karadžiću, koji je ujedno i režiser pomenute predstave. Pozorišni savjet Gradskog pozorišta odluku o nagradi obrazložio je činjenicom da su Karadžićeve antologijske režije doprinijele profesionalnom i umjetničkom napretku Gradskog pozorišta.

„Reditelj širokog dijapazona, čija se pozorišna, televizijska i filmska ostvarenja prepoznatljivog umjetničkog šarma i kvaliteta, vole i pamte kako u Crnoj Gori tako i u regionu, trajan pečat ostavio je na daskama Gradskog pozorišta koje, kako sam rado i često ističe, doživljava kao svoju kuću. Njegove antologijske režije predstava „Novela od ljubavi“, „Ženidba kralja Vukašina“ i „Zauvijek tvoj“, svojevremeno su bile prekretnica u radu ovog pozorišta, uzdigle estetsku ljestvicu ove kuće na zavidan nivo i podigle značaj Gradskog pozorišta na cjelokupnoj kulturnoj mapi Crne Gore.
Stvaralaštvo reditelja Karadžića izdvaja se originalnošću i tematikom u kojoj dominira crnogorski istorijski, običajni, jezički i mentalitetski prostor, a istovremeno estetskom dosljednošću on znalački kreira bajkovita, raskošna i potpuno posvećena pozorišna djela u kojima uživaju sve generacije.
Pored pomenutih predstava, od nemjerljivog značaja za profesionalni i umjetnički napredak Gradskog pozorišta su i njegove režije predstava „Vilinska kočija“; „Pepeljuga“; „Mocart i kompanija“; „Nenagrađeni ljubavni trud“; „Ostatku napredak“; „Ulcinjski gusar“; „Pogled s mosta“, a ovaj niz, uvjerićete se, nastavlja i predstava koju ćemo večeras premijerno odgledati „Mali pirat“.
Pozitivne kritike i mnogobrojne nagrade na domaćim i internacionalnim festivalima govore o najvišim rediteljskim referencama reditelja Milana Karadžića. Fokusirajući se ovom prilikom na njegov doprinos teatarskoj sceni Crne Gore, koji ga više nego zasluženo preporučuje za nagradu koja nosi ime uvaženog osnivača Gradskog pozorišta, podsjećamo da je Karadžić u Tivtu režirao čuvenu Bokešku trilogiju („Bokeški D-moll“; „Innominato“; „Betula u Malu valu“), u Kraljevskom pozorištu Zetski dom na Cetinju „Čarobnjaka“, a u Crnogorskom narodnom pozorištu „Školu za žene“. Ne manje važna činjenica u njegovoj radnoj biografiji je i ta da je bio inicijator i jedan od osnivača Kotorskog festivala pozorišta za djecu. Ipak, iznad svega, Karadžića ističe značajan doprinos afirmaciji crnogorskog glumačkog kadra, posebno prve generacije Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja, koja je uz njegovo iskusno rediteljsko vođstvo i bezrezervnu podršku i povjerenje ostvarila prve profesionalne glumačke korake upravo u njegovim predstavama rađenim u Gradskom pozorištu. Više nego zasluženim dodavanjem njegovog imena na listu dobitnika nagrade „Vasilije Ivanovič Šćućkin” cijenimo da ćemo ovo priznanje učiniti još značajnijim” – navodi se u obrazloženju.

Dodijeljena su i godišnja priznanja za poseban umjetnički doprinos u 2018, koja su pripala glumcima Pavlu Iliću i Branki Femić-Šćekić, dok su nagrade za visoke rezultate ostvarene u tehničkom i administrativnom sektoru pripale garderoberki Nevenki Todorović i organizatoru Darku Bjelobrkoviću.

Pavle Ilić, kako je obrazloženo u odluci, stalni je član ansambla Gradskog pozorišta od 1999. godine. Istanačnim glumačkim sluhom, kroz dugogodišnji i istinski posvećen angažman u ovoj kući, oživio je moćnu armiju likova osvajajući publiku lako, posebno onu nama izuzetno važnu – najmlađu.
„Posvećen, marljiv i kolegijalan s gotovo djetinje čistom ljubavlju prema glumačkoj igri, Pavle Ilić ozbiljan je oslonac repertoara Gradskog pozorišta. Glumac je jedinstvenog izraza koji zadatke na Lutkarskoj, Dramskoj sceni za djecu i Večernjoj sceni tumači sa jednakom strašću. Prodornom glumačkom energijom i nesebičnim davanjem, iznova nam pokazuje put kojim glumac treba da korača. Zrelost i sigurnost u sopstvene glumačke kapacitete tek će, vjerujem, potvrditi značaj njegovog prisustva na crnogorskoj glumačkoj sceni. Raznovrsnim dijapazonom uloga u prethodnoj sezoni, u predstavama »Prodavnica igračaka« (Lažov, Mudrijaš i Vrdalo), »Ivo Vizin – kapetan od snova« (Doktor), »Mali pirat« (Špiro i Horomi), a posebno bravurom Kendija u komadu »O miševima i ljudima« Pavle Ilić je pokazao izuzetnu zrelost i ozbiljno glumačko majstorstvo koje ga, pored pomenutih kvaliteta, najviše preporučuju za ovogodišnjeg dobitnika Godišnje nagrade Gradskog pozorišta“, obrazloženo je u odluci.

Branka Femić-Šćekić članica je našeg ansambla od 2010. godine.
„Odgovorna, precizna i posvećena, glumica je na čiji će se dar i marljivost ovo pozorište, kako do sada, tako i u narednim godinama i te kako moći oslanjati. Njen vanredni glumački potencijal jednako je upečatljiv i uočljiv na sve tri naše scene (Dramskoj sceni za djecu, Lutkarskoj sceni i Večernjoj sceni). U prethodnoj sezoni Branka Femić je u predstavama matičnog pozorišta ostvarila zavidan broj uloga, a s druge strane kroz svaku od njih potvrdila je izuzetnu snagu glumačkog dara. Njen rad u prethodnoj godini potvrđuje stav da nema malih i velikih uloga – samo malih i velikih glumaca. Iako je u prethodnoj sezoni oživjela niz epizodnih uloga, Branka Femić je kreacije u „Prodavnici igračaka“, „Ivu Vizinu – kapetanu od snova“, „Malom piratu“ i „Cvrčku i mravu“ odigrala lucidno, emotivno, duhovito, sa istinskom prisutnošću na sceni i bezrezervnim profesionalnim angažmanom u svakom od ovih projekata. Njene male-velike uloge više su nego upečatljive, autentične, pamtljive i izuzetno prihvaćene kod publike, zato vjerujem da će njeno pravo vrijeme tek doći.
I dok iščekujemo ulogu koja će pokazati punu raskoš njenog glumačkog talenta, za Godišnju nagradu više nego zasluženo preporučuju je sve ovogodišnje epizode koje je ona učinila velikim, a koje potvrđuju Brankin nesvakidašnji glumački potencijal, navedeno je u obrazloženju odluke o nagradi.

Uprava pozorišta uz saglasnost Pozorišnog savjeta donijela je odluku da javno istakne i pohvali rad glumca Gorana Slavića i njegov doprinos uspješnosti predstava u kojima igra sa željom da on uskoro i konačno postane stalni član ansambla Gradskog pozorišta.
„U prethodnoj sezoni ulogama koje je ostvario u predstavama Gradskog pozorišta, ogromnim aplauzima za svoja ostvarenja, osmjesima najmlađih koji ga, zbog njegove čiste (gotovo djetinje) emocije poput magneta prate na sceni posebno se istakao i dugogodišnji honorarni saradnik Gradskog pozorišta, glumac Goran Slavić. Njegov Brbo u predstavi „Modro blago“; Odžačarčić u „Prodavnici igračaka“; Federiko u predstavi „Ivo Vizin – kapetan od snova“, te Đuriša u predstavi „Mali pirat“ samo su dio profesionalnih mogućnosti koje je beskrajno maštoviti i duhoviti glumac, divan kolega i čovjek Goran Slavić podario publici i Gradskom pozorištu“, navodi se u obrazloženju.

Darko Bejlobrković je u Gradsko pozorište došao 2014. godine kao pripravnik i odmah je bilo jasno da tog mladog, vrijednog čovjeka Gradsko pozorište mora zadržati.
„S lakoćom i vedrinom, odgovorno, znalački i profesionalno Darko Bjelobrković obavlja nimalo lake organizacione zadatke. Za njega ne postoje formulacije – Ne može, Ne mogu, Nemam kad ili Nije to moj posao. Svaki zadatak u vezi sa Gradskim pozorištem, ali i svaku prepreku koja se pojavi, shvata kao izazov koji je rješiv, nerijetko prihvatajući na sebi i dodatne obaveze.
Ovakvi ljudi koji se bezrezervno daju pozorištu često dočekaju i penziju i/ili okončaju radni vijek, a da im se ne oda stvarno priznanje. I zbog toga, ali najviše zato što Darko Bjelobrković jeste primjer pravog mladog pozorišnog pregaoca vrijedi ga nagraditi, jer će mu ovo priznanje biti dodatan podsticaj i vjetar u leđa za još veće i kompleksnije pozorišne izazove“, obrazložena je odluka o nagradi.

U obrazloženju za nagradu Nevenki Todorović saopšteno je sljedeće:
„Obavljati poslove u „tehničkom sektoru“ Gradskog pozorišta, zbog svima dobro znanih okolnosti u kojima radimo dugi niz godina, znatno je teže od istog takvog u nekom pozorištu sa sličnim repertoarom koje ima normalne uslove za funkcionisanje. Kod nas, neprestano je u koferima i sanducima sve što se spakovati može i sve se po nekoliko puta spakuje i raspakuje za samo jedno igranje predstave. Kostima je uglavnom najviše. Sve ih prije igranja treba pripremiti, razvrstati, ispeglati, sve promjene (preobuke glumaca) u toku igranja obaviti, a onda sve nakon igranja ponovo pokupiti, oprati, i nanovo u kofere i sanduke pakovati. A gardaroberka jedna jedina. Da, u Gradskom pozorištu upošljena je samo jedna garadaroberka, a Pozorište na repertoaru broji više od 30 naslova! Ali naša Nena vrijedi, bez pretjerivanja, za najmanje četiri! Imali smo sreće kad smo je zaposlili, jer smo dobili najbržu, najuredniju, onu koja obožava svoj posao i obavlja ga posvećeno do poslednjeg atoma snage. Zato Nevenku Todorović za nagradu preporučuju ogroman trud, rad i ljubav prema poslu i ne samo u prethodnoj sezoni, nego za sve godine njenog dosadašnjeg angažmana u Gradskom pozorištu.

Direktorica Gradskog pozorišta Ivana Mrvaljević, na svečanosti povodom Dana pozorišta, kazala je da na 67. rođendan Gradsko sumira još jednu važnu godinu.

Dovoljno je pomenuti da smo samo u ovom mjesecu imali dvije izuzetno uspješne premijere („Ivo Vizin – kapetan od snova“ i „Mali pirat“ ) a to je, saglasićete se, podatak kojim se ne mogu pohvaliti ni mnogo veća pozorišta u okruženju, koja funkcionišu u mnogo boljim uslovima od ovih naših. Kolektiv Gradskog pozorišta i ovu godinu iznio je združenim snagama, odgovorno, posvećeno i profesionalno slijedeći davno zacrtani ključni motiv ove kuće koji podrazumijeva kontinuitet u kvalitetu rada i postignućima, a prije svega u umjetničkim namjerama! Teatri se često nalaze na raskrsnici dva puta – onog težeg i zahtjevnijeg koji podrazumijeva naporan rad, ali kojem su rezulatat visoki umjetnički dometi, i onog lakšeg koji nudi uspjeh kratkog daha u savremenoj eri zasnovanoj nerijetko samo na prividu. Vođeni premisom da smo dobri onoliko koliko su nam dobre (i gledane) predstave, nikad nijesmo imali dilemu koji put izabrati! U nadi da će vrijeme koje dolazi pokazati da taj put nije bio uzaludan, želim nam još mnogo kvalitetnih sezona i još veća krila za let do umijetničkih visina kojima smo uvijek stremili – kazala je direktorica Mrvaljević.
Rođendan Gradskog bila je prilika i da se zahvali vjernoj publici, ali i glumačkom ansamblu, kao i tehničkom i administrativno sektoru.
-Računajući jedni na druge mi svakodnevno savladavamo brojne prepreke kako bismo pred vas, draga publiko, izašli ponosni na ozbiljne i estetski utemljene projekte. Još jedan u nizu kojima se jako ponosimo je i „Mali pirat“ kojeg će, vjerujte mi na riječ a uvjerićete se brzo, voljeti i rado gledati sve generacije – kazala je direktorica Mrvaljević.