Dan knjizare Karver

 

 

Ovih dana, knjižara Karver, obilježava 13 godina postojanja. Minuli period karakteriše izuzetna istrajnost u kvalitetu promocije i prezentacije književnosti, crnogorske, regiona i svejtske. U knjižari Karver građani Podgorice i Crne Gore, a u vrijeme trajanja festivala Odakle zovem, Podgorica – jesu građani svijeta, građani koji su imali priliku da im svjetska umjetnička imena budu bliska i da se sa njihovim djelima, osim kroz ponudu knjiga, upoznaju neposredno.

Rad knjižare donio je na hiljade programa promocija, filmskih projekcija, koncerata, izložbi. Osim programa, Karver je neprekidno preko mailing lista, dnevnih novina u Crnoj Gori, portala, informisao o ponudama knjiga, tako da je crnogorska čitalačka publika na kućne adrese dobijala prikaze knjiga, ilustrovane naslovnicama, informacijama o sadržaju.
Karver je obogatio svoj ponudu i nizom veb sajtova čije stranice su složeni i arhivirani prikazi fonda knjiga kojima raspolaže knjižara  www.karver.org, programima međunarodnog književnog festivala Odakle zovem, Podgorica 2009 – 2018 www.odaklezovem.net, međunarodnog konkursa Vranac – najbolja kratka priča www.vranacprice.me, audio crnogorske književnosti, izbor, za sada 36 autora sa preko 100 audio interpretacija crnogorskih pjesnika i pjesnikinja, autorki i autora proze www.poetikazemlje.me

 

 

Prenosimo obaviještenje koje je dato povodom otvaranja knjižare Karver:

 

Dana dvanaestog aprila (12. IV 2005.) u Objektu «Banja», sa početkom u 20. časova, biće upriličeno svečano otvaranje knjižare «Karver». 

Kafe-knjižara «Karver» predstavlja apsolutnu novinu na crnogorskom tržištu. Ona reprezentuje naše namjere ali i potrebe ovdašnje književne publike za modernim konceptom prezentiranja knjige i kulture u glavnim gradu Republike. Profilisana kao mali kulturni centar, knjižara «Karver» namjerava da postane regionalno centar i žarište književnih događanja. Tako će posredstvom knjižare «Karver» ovdašnja publika, nakon petnaestogodišnje pauze, ponovo imati priliku da u većem obimu prati izdavačku produkciju Hrvatske, Bosne i Hercegovine ali i najznačajnijih albanskih izdavača. Uz pažljivi odabir knjiga srpskih i crnogorskih izdavača, «Karver» će postati prva knjižara u regionu koja na sveobuhvatan i autentičan način reanimira jedan kulturni prostor, pri tom koristeći do sada u Crnoj Gori nekorišćene načine plasiranja knjige. 

Knjižara, osim knjižarskog prostora ima čitaonu opremljenju sa preko 50 naslova časopisa za kulturu i umjetnost iz regiona, Evrope i SAD, galeriju i kafe. Galerija je oformljena u saradnji sa neformalnom grupom Ključ. 

Knjižara «Karver» nosi ime svjetski slavnog američkog pisca Rejmonda Karvera (1938-1988) koji je svojim kratkim pričama ostvario presudan uticaj na razvoj ovog književnog žanra, kako u svijetu tako i u najnovijoj crnogorskoj short story produkciji. Time je simbolično naznačena i naša namjera: da knjižarom «Karver» presudno utičemo na jednu značajnu oblast duhovnosti ovog grada, te da na pravi način ugostimo knjige, pisce i, prije svega, čitaoce.   

Knjižara je prva u nizu knjižara projekta Bibliodissey za koji je Sibila d.o.o. dobila sredstva za opremanje i nabavku knjiga. Program finansira MATRA, Ministarstvo inostranih poslova Kraljevine Holandije, SOROS fondacija i Ministarstvo kulture Crne Gore. Sponzori knjižare su Crnogorska komercijalna banka, Coding kompanija, grafički studio Baroom, Bega Press, Medijski sponzori IN televizija, RTCG i antena M

Opština Podgorice i Kulturno informativni centar omogućili su da se ovaj projekat realizuje u objektu Banja.