Dani češkog filma u KIC-u

 

 

Revija “Dani češkog filma” koju već četvrtu godinu Kulturno – informativni centar “Budo Tomović” organizuje u saradnji sa Ambasadom Republike Češke biće održana od 19. do 21.oktobra 2017. godine, a obuhvatiće projekciju filmova novije češke produkcije. Ulaz je besplatan.

            Komedija “Roming” (2007) reditelja Jirí Vejdeleka otvoriće reviju u četvrtak, 19.oktobra, u Velikoj sali, sa početkom u 20 sati. Film donosi priču o Romanu koji je nekada davno dao svom drugu obećanje da će, kada im djeca odrastu, njegov sin Jura oženiti njegovu ćerku. Nakon nekoliko godina Romanu dolazi pismo u kojem ga drug obavještava da je nevjesta sada punoljetna i da treba održati obećanje. Problem je u tome što Jura studira, izlazi sa atraktivnom plavušom, ne želi da se ženi i uopšte ga ne zanima neka cura iz nekog Slovačkog sela, koju nikada u životu nije vidio.

             Narednog dana, tačnije u petak, 20.oktobra u Multimedijalnoj sali od 20 sati je film “Dvojnici (2016) reditelja Jiří Chlumský. U filmu Honza Rambousek je simpatičan prevarant kojeg u ruci drži mafijaš Vytloukal zbog prevelikih dugova. Cijelu situaciju spašava slučajnost – susrijeće svog dvojnika, profesora srednje škole, Riharda Prospala, pedantnog i principijelnog čovjeka, što dovodi do toga da im se život u potpunosti mijenja.

             U subotu, 21.oktobra predviđena je projekcija animiranog filma “Pat i Mat” (2016) reditelja Mareka Beneša u Multimedijalnoj sali, sa početkom u 12 sati. Ovaj put se suočavaju s podmuklim kaktusom i suvim drvetom te odlučuju “osvježiti” svoj dom originalnim građevinskim rješenjima. A budući da živimo u 21. vijeku, u kojem se na sve strane propagira zdrav život, Pat i Mat pokušavaju biti fit i vježbaju na sobnom biciklu. Hoće li im sve to poći za rukom?

            Istog dana od 20 sati u Multimedijalnoj sali je film “Idemo na more” (2016) reditelja Jiří Madla sa kojim će biti završena revija “Dani češkog filma”. Ovo je priča o jedanaestogodišnjem Tomašu koji želi da postane režiser, a kada za rođendan dobije kameru, donosi odluku da snimi svoj prvi film – o porodici i svom drugaru.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eighteen + two =