DEUS 2021. – Predstavljanje kustoskog kolektiva BLOK iz Zagreba


U okviru Decembarske umjetničke scene (DEUS) 2021., u poneđeljak 6. decembra u Kuslevovoj kući, od 19 časova, publici će se predstaviti kustoski kolektiv “BLOK” iz Zagreba. Na promociji će govoriti: Ana Kutleša, Vesna Vuković i Dunja Kučinac.

Podgorička publika imaće priliku da čuje šta su bile inicijalne ideje osnivanja kolektiva “BLOK”, ali će se upoznati i s njihovim aktivističkim djelovanjem i modelima finansiranja, kao primjerima važne prakse u regionu. Fokus razgovora biće na sljedećim programima, koje “BLOK” realizuje:

-Umjetnici za kvart/Muzej susjedstva kao okvir za djelovanje i rad u lokalnoj zajednici;

-Mikrokpolitike kroz prezentaciju društveno angažovanih umjetničkih praksi.

Razgovor s gošćama iz Zagreba, moderiraće Nela Gligorović, kustoskinja i koordinatorka odjeljenja za kulturu u Sekretarijatu za kulturu i sport.

Zagrebacki Kolektiv “Blok”, osnovan je 2001. i predstavlja kustoski kolektiv, koji radi na demokratizaciji kulture i umjetnosti te artikulaciji otpora procesima privatizacije kulture, koji su restauracijom kapitalizma temeljno preuredili polje. Bave se produkcijom i istraživanjem društveno angažovanih umjetničkih praksi, izdavaštvom, političkom i umjetničkom edukacijom te organizovanjem kulturnih radnika u borbi za bolje uslove rada. Od 2016. vode prostor za umjetnost i aktivizam “Baza”, smješten na Trešnjevci, najvećem zagrebačkom kvartu.
Pokrenuli su 2018., dugoročni projekat “Muzej susjedstva Trešnjevka” koji predstavlja okvir za rad u lokalnoj zajednici, kroz izgradnju virtualnog fundusa, umjetničke produkcije te različite kulturno-umjetničke i socijalno angažovane programe. Njihove aktivnosti prožima saradnja s kulturnim i obrazovnim institucijama te umjetničkim i aktivističkim inicijativama na lokalnom i međunarodnom nivou.

Ovaj program realizuje se u saradnji s organizacijom “Teorema”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


14 + 15 =