DEUS – Izložba modela živog svijeta „Priroda na dodir“


Dodir i zvuk su dva čula koja mogu da dočaraju mnogo više od pogleda. Prenijeti informaciju na osnovu dodira, a uz pomoć zvuka je posebna vještina.

Zato smo se i dugo pripremali za ovakvu izložbu kako bi našli najbolji način da naročito osobama sa invaliditetom opišemo kako izgleda priroda i živa bića u njoj. Ne samo da ih opišemo riječima, već i da dožive oblik i teksturu kroz dodir.

Većina predstavnika živog svijeta na izložbi su uvećani u odnosu na prirodnu veličinu. Škorpija, bogomoljka su kod nas 50 cm dugački, a daždevnjaci i više. Na sporama mahovina, koje se u prirodi ne vide golim okom, uočićete pravilne površinske strukture. Tu je i jedan predstavnik ribljeg svijeta i predstavnici gmizavaca. Najmnogobrojnije su gljive, kod kojih smo, kroz više vjernih kopija, prikazali svu raznolikost oblika ovih organizama koji nisu ni biljke ni životinje.

Sa velikom odgovornošću, ali i zadovoljstvom smo pripremili ovu izložbu kako bi smo, prvenstveno ranjivim kategorijama našeg društva, omogućili novi jedinstveni doživljaj. Zato se nadamo da će osobe sa posebnim potrebama izaći sa naše izložbe sa novim saznanjima i podsticajnim iskustvima.

Zahvaljujemo se JU Biblioteka za slijepe na iskrenoj pomoći koju su nam pružili prilikom pripreme ove izložbe.

Autori izložbe

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


nineteen − one =