DEUS – Izložba radova Igora Rakčevića

 

 

           Izložba radova pod nazivom “Radost življenja” autora Igora Rakčevića biće otvorena u okviru manifestacije “Decembarska umjetnička scena 2016” u utorak, 20.decembra, u Modernoj galeriji Muzeja i galerija Podgorice (ul. Marka Miljanova br. 4) u 19 sati.

 

           Izložbu će otvoriti akademski slikar Roman Đuranović.

 

 

           “Igor Rakčević posjeduje veliku moć varijacije i transformacije, ujedinjuje, odvaja, oblikuje. Na njegovim grafikama često se ponavlja jedna slika sa suptilnim promjenama. Gradacije i ciklus varijacija, valorizovanih kaleidoskopskim pogledom, izražava individualnim jezikom. Samo grafičar sa puno znanja može objediniti u cjelinu više sličnih slika sa unaprijeđenjem pojedinačnih kvaliteta. Istančanim osjećanjem i sigurnom rukom, sa hromatski kontrolisanom ljestvicom ispisuje svijet oko sebe. U nizu slika koje se skladno pretaču jedna u drugu ili treću, postiže ritam i dinamiku, a ta uzastopna ređanja i ponavljanja stvaraju sliku beskonačnosti. To su, uglavnom, manji ili srednji formati koji se kombinuju i sklapaju u veće kompozicione forme čineći tako jednistvenu vizuelnu cjelinu. Svaka grafika sačinjena je od linearnog predloška na kojem se tehnikom monotipije nalazi drugačiji koloritni zapis. Ujedno, to su dva ekspresivna sloja od kojih svaki predstavlja emotivni zapis samog autora. Rakčević svojim grafikama provocira otuđenost pojedinca u savremenom društvu. Ima tu fine ironije, duhovitosti u koju je utkan život i odnos savremenog čovjeka prema potrošačkom društvu i savremenoj mas medijskoj kulturi. U pozadini multiplifikovanih portreta kriju se, između ostalog, promišljanja o identitetu, identifikaciji i individualnosti pojedinca u savremenom društvu. Predstavljeni radovi otkrivaju nam da je grafika, iako donekle zapostavljena i marginalizovana, itekako prisutna na crnogorskoj savremenoj likovnoj sceni. Kroz istraživanje vizuelnih mogućnosti medija grafike Igor Rakčević nesumnjivo je izgradio individualni grafički izraz i nesputano se kreće ka novim mogućnostima oblikovanja i novim eksperimentima.” Petrica Duletić, istoričarka umjetnosti

 

 

            Igor Rakčević je rođen 1971. u Podgorici. Završio je srednju likovnu školu u Podgorici. Diplomirao je na Grafičkom odsjeku 1995, smjer Grafika, na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju u klasi red. prof. mr Anke Burić. Magistrirao je na Fakultetu likovnih umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu 1998. godine na predmetu Grafika kod red. prof. Velizara Krstića. Magistarsku tezu odbranio je izložbom grafičkih radova. Aktivno se bavi grafikom, neformalnom likovnom edukacijom, menadžmentom u kulturi i istražuje na polju savremenih grafičkih tehnika i drugih umjetničkih medija. U okviru svog djelovanja priredio je više samostalnih izložbi državnog, regionalnog i međunarodnog karaktera. Predstavljao je našu zemlju na značajnim likovnim manifestacijama, poput Venecijanskog bijenala savremene umjetnosti, Venecijanskog bijenala arhitekture, na međunarodnoj izložbi „In den Schluchten des Balkan” u Kaselu i nizu drugih važnih predstavljanja savremene crnogorske umjetnosti. Inicijator je više projekata iz oblasti savremene umjetnosti i edukacije. Pokretač je i učesnik na više radionica, stručnih i naučnih skupova i konferencija. Od 2000. godine koordinira radom NVO Zona culture: www.culturezone.me. U okviru različitih programa, studijski je boravio u: Parizu, Stokholmu, Lillu, Berlinu, Barseloni, Beču i Edirni. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.

 

ZA VIŠE INFORMACIJA O STVARALAŠTVU AUTORA
KLIKNITE NA NASLOVNU STRANU KATALOGA

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 × one =