DEUS – Premijera dokumentarnog filma „Mi pravimo …ŽIVE SLIKE“

 

 

Premijera dugometražnog dokumentarnog filma „Mi pravimo…ŽIVE SLIKE“ autora Momira Matovića biće organizovana u okviru manifestacije „Decembarska umjetnička scena 2016“ u utorak, 13.decembra, u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“, sa početkom u 20 sati. Ulaz je besplatan.

 

 

Istorija kinoamaterizma u Crnoj Gori je istovremeno istorija borbe njenih članova za moderan i slobodan film u našoj zemlji. Svojim veoma originalnim, krajnje subjektivnim i u svakom pogledu provokativnim djelima, namjerno ali neminovno, članovi kino klubova u Titogradu, Donjoj Lastvi kod Tivta, Bijelom Polju, Herceg Novom, Nikšiću … obilježili su jednu značajnu etapu u crnogorskom i jugoslovenskom filmskom amaterizmu.

Snimajući filmove svih žanrova (dokumentarni, igrani, eksperimentalni, animirani), organizujući republičke festivale amaterskog filma, učestvujući na svim amaterskim filmskim festivalima u SFRJ i inostranstvu i dobijajući mnogobrojne nagrade i priznanja crnogorski kino amateri postaju i ostaju prepoznatljivi po svojim filmovima. Za njima ostaju kilometri filmske trake, istorijskog arhivskog materijala koji će ovom filmskom storijom, iz tame zasvijetliti premijerno, ponovo punim sjajem, kazivanjem mnogobrojnih živih kino amatera i njihovim amaterskim filmskim djelima.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twenty − twelve =