DEUS – Program za srijedu, 16. decembar 2015. godine

 

Narodna biblioteka Radosav Ljumovic Podgorica 4.2

 

19h – Promocija knjige “Istorija Crne Gore”

Promocija knjige “Istorija Crne Gore” autora Živka Andrijaševića biće organizovana u okviru manifestacije „Decembarska umjetnička scena 2015“ u srijedu, 16.decembra, u Kosoj sali Narodne biblioteke „Radosav Ljumović“, sa početkom u 19 sati.

O knjizi će govoriti: Boro Krivokapić, dr Dragutin Papović, dr Ivan Vuković i autor.

Zivko Andrijasevic - 300Prof. dr Živko Andrijašević je prorektor na Univerzitetu Crne Gore i predśednik Savjeta za visoko obrazovanje. Autor je više od 150 naučnih radova – monografija, članaka, zbornika dokumenata, priloga. Svojim knjigama ,,Crnogorske teme“ i ,,Nacija s greškom“, započeo je izučavanje istorije ideja i mentaliteta u političkom životu Crne Gore, dok je knjigom ,,Nacrt za ideologiju jedne vlasti“ među prvima u crnogorskoj istoriografiji ukazao na upotrebu medija u našoj novijoj političkoj istoriji. Knjigom “Crnogorska crkva 1852-1918“ konačno je na osnovu relevantnih istorijskih izvora u istorijskoj nauci razriješio kontroverzno pitanje o položaju i karakteru pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Zbog svoje istraživačke utemeljenosti i naučne vrijednosti, knjiga o Crnogorskoj crkvi prevedena je na ruski jezik i objavljena u Moskvi. Kao koautor napisao je i ,,Istoriju Crne Gore od najranijih vremena do 2003. godine“, koja je prevedena na engleski, ruski i francuski jezik. Značajno je i njegovo koautorsko djelo ,,Crna Gora i velike sile“, koja predstavlja izuzetan prilog izučavanju diplomatske istorije Crne Gore.
Njegovi radovi su objavljivani u prestižnim istorijskim časopisima u zemlji i inostranstvu. Učesnik je brojnih domaćih i međunarodnih naučnih skupova, seminara istraživačkih projekata. Član je međunarodne redakcije časopisa ,,Radovi“, Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Zavoda za hrvatsku povijest iz Zagreba.

 

Crnogorsko narodno pozoriste

 

20h – Koncert Kulturno – umjetničkog društva “Stanko Dragojević”

Kulturno – umjetničko društvo “Stanko Dragojević” prirediće koncert u okviru manifestacije „Decembarska umjetnička scena 2015“ u srijedu, 16.decembra, na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, sa početkom u 20 sati.

Koncert će biti održan povodom obilježavanja 70 godina postojanja Kulturno – umjetničkog društva “Stanko Dragojević” i 135 godina organizovanog horskog pjevanja u Podgorici.

Gosti koncerta biće hor Umjetničke škole za muziku i balet “Vasa Pavić” i hor Muzičke akademije sa Cetinja.

Hor Kulturno – umjetničkog društva „Stanko Dragojević“ pod dirigentskom upravom Ilije Dapčevića prirediće cjelovečernji koncert klasične horske muzike. Na programu će se naći djela poznatih autora od Tamindžića, Mokranjca, Hadžieva i drugih.

 

Hor Stanko Dragojevic