Dijaspora – Predśednik ZCGA posjetio Crnu Goru

 

 

Samo deset dana nakon što je u skladu sa zakonima Republike Albanije zvanično registrovana Zajednica Crnogoraca Albanije sa śedištem u Elbasanu njen predśednik Marinko Ćulafić pośetio je Crnu Goru i ostvario za njega vrlo važne kontakte.

Prvoga dana pośete Ćulafića je primio direktor uprave za iseljenike Predrag Mitrović sa saradnicima iskazao lično zadovoljstvo zbog činjenice da je u Albaniji formirana zajednica a od strane uprave na čijem je čelu ponudio sve kapacitete uprave u smislu podrške u realizacijama budućeg programa.

Ćulafića su odvojeno primili predśednik Dukljanske akademije nauke Sreten Perović i direktor Fondacije sv. Petar Cetinjski Mijo Aleksić koji su pozvali na saradnju ZCGA i to posebno u tri važna projekta kojim bi se afirmisale zajedničke kulturne, jezičke i duhovne vrijednosti Albanije i Crne Gore.

Narednog dana predśednik Matice crnogorske Dragan Radulović sa saradnicima primio je Ćulafića u prostorijama Matice i dao punu podršku Zajednici i ponudio njene kapacitete u realizaciji projekta koji planira da se bavi ZCGA.

Istoga dana, na poziv direktora Nacionalne biblioteke „Đurđe Crnojević“ Bogića Rakočevića predśednik ZCGA Marinko Ćulafić pośetio je biblioteku na Cetinju đe ga je primila pomoćnica direktora Dragica Lompar.

 I ovaj razgovor je protekao u prijatnoj i konstruktivnoj atmosferi i razgovarano je o mogućoj saradnji u narednom periodu.

Dekan i prodekan Fakulteta za Crnogorski jezik i književnost Adnan Čirgić i Aleksandar Radoman primili su Ćulafića u prostorijama fakulteta na Cetinju i konkretno razgovarali o mogućnostima stipendiranja građana Albanije koji su porijeklom iz Crne Gore a zainteresovani su za studije iz oblasti montenegristike.

Legendarni crnogorski guslar Rajko Radović je u svom domu na Cetinju ugostio Ćulafića i uz gusle priredio nezaboravno veče za Ćulafića koji je treća generacija crnogorskih iseljenika u Albaniji i tek sada neposredno upoznaje njenu kulturu i tradiciju.

Trećega dana svoje pośete Ćulafić je pośetio rodno selo njegovoga đeda Tatka Ćulafića i Gornje Luge u opštini Andrijevica.

Predśednik opštine Andrijevica Srđan Mašović sa saradnicima primio je Ćulafića u svome kabinetu i zadržao se u prijatnom i konstruktivnom razgovoru.

Rođaci Marinka Ćulafića koji žive u Beranama i  Andrijevici organzovali su doček u Gornjim Lugama i iskazali zadovoljstvo što su zajedno u Crnoj Gori.

Na ovaj način završena je trodnevna pośeta Crnoj Gori predśednika Zajednice Crnogoraca Albanije koja se može ocijeniti kao vrlo uspješna.