Dodjela nagrada i zatvaranje FIAT-a 2019

Nakon izuzetno posjećenih sedam festivalskih dana i bogatog programa, kako zvanične – takmičarske selekcije, tako i pratećih sadržaja, Festival internacionalnog alternativnog teatra 2019. završen je u ponoć, svečanom dodjelom nagrada u dvorištu Kuslevove kuće. U okviru takmičarskog programa uspješno je realizovan italijanski Fokus, kao i prateći: književni, likovni, filmski, i muzički programi, te Forum kreativnih industrija.

Snažna profilacija FIAT-a već 34 godine, festival čini jednim od najvažnijih kulturnih događaja u Crnoj Gori. Njegova poetika, vizija, duh i energija koja se stvara između aktera i brojne publike, svrstava ga i među prestižne festivale u regionu i jugoistočnoj Evropi.

Ove godine program je, zahvaljući selektorki Ana Vujošević, bio aktuelan, inspirativan i raznovrstan.

U okviru takmičarske selekcije izvedeno je deset predstava, od avangardnih, do vizuelnih performansa.

Idejna posebnost i ovog festivala, ogledala se, dakako, u alternativi, koja crnogorsku publiku upoznaje s kulturnim i teatarskim tokovima i trendovima Evrope i svijeta.

Očekivati je, dakle, da značaj i uloga FIAT-a za kulturu Crne Gore, podstakne opštinske zvaničnike da u cilju organizacionog i kvalitativnog unapređivanja festivala, kao i njegove misije, posebno među mladima, iznađu i obezbijede odgovarajući prostor u kome bi se preko cijele godine, blagovremeno i znalački pripremao i koncipirao program.

Žiri u sastavu: Sonja Vukićević, predsjednica, koreografkinja i balerina, Božo Koprivica, književnik i Petar Burić, glumac, odlučili su da:

NAGRADU ZA NAJBOLJU REŽIJU “SLOBODAN MILATOVIĆ” dobije

 Rike Zuskov za njemačku predstavu “Medeja” u produkciji “Visoke škole za muziku i pozorište u Hamburgu sa Kampnagel iz Hamburga”. Na najmudriji način, bez ijedne riječi, sa slikama i u drugoj epohi, reditelj daje pregled i suštinu najpreciznije odigranih odnosa sa minimalnim sredstvima.

NAGRADU ZA NAJBOLJU MUŠKU ULOGU ove godine dijele glumci Aleksandar Gavranić i Pavle Prelević iz crnogorske predstave “Sobe” u produkciji Dramskog studija “Prazan prostor”, koji su kroz duboko emocionalan i intenzivan glumački partnerski odnos, izazvali eksploziju slobode i istine na sceni.

NAGRADU ZA NAJBOLJU ŽENSKU ULOGU dobije glumica Aleksandra Ćorović iz njemačke predstave “Medeja”. Glumica je začuđujućom odmjerenošću i najistančanijim sredstvima, napravila pomak u tumačenju Medeje, budeći publici empatiju i strah.

NAGRADU ZA NAJBOLJU PREDSTAVU dobije “Ptičica” u produkciji  “Pozorišne grupe Pal Frenak” iz Mađarske. Fascinantnost ljudskog tijela u svim oblicima, zahvaljujući vrhunskoj tehnici i energiji igrača, kao i apstraktnom spoju scenografije i tijela, stvorilo je životnu sliku koju tumačimo na mnogo načina.


Ovogodišnji FIAT, završava se danas u Dabovićima kod Danilovgrada, rodnom mjestu poznatog crnogorskog reditelja Slobodana Milatovića. Cjelodnevnim programom, odnosno hepeningom, rodbina, prijatelji, poštovaoci i posjetioci, osvijetliće na svojevrstan nacin Milatovićev lik i djelo, posebno doprinos pozorišnoj umjetnosti u Crnoj Gori ali i FIAT-u, čiji je jedan od osnivača i sam bio.

Okupljanje na željezničkoj stanici u Podgorici planirano je u 12:30 časova. Voz za Daboviće polazi u 12:55, dok je povratak predviđen za 20 časova.
Vozne karte obezbijedio je organizacioni tim FIAT-a.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


ten − 2 =