Dozetovih ”20 godina u jednoj sekundi” premijerno pred Podgoričanima

 

 

U izložbenom  holu KIC-a ”Budo Tomović” sinoć  su se okupili mnogobrojni ljubitelji fotografije ali i svi oni koji su željeli da pogledaju izložbu poznatog novosadskog fotografa Darka Dozeta, kao i da premijerno prisustvuju promociji fotomonografije koju je autor objavio povodom 20 godina profesionalnog rada i 25 godina bavljenja fotografijom. Simboličnog naziva ”20 godina u jednoj sekundi” ovaj projekat rezultat je nastavka uspješne i plodne saradnje Kulturno – informativnog centra „Budo Tomović“ i Kulturnog centra Novog Sada.

             Otvarajući izložbu direktorica KIC-a Snežana Burzan, podsjetila je na zajedničke projekte koje su podgorički i novosadski kulturni centar realizovali u prethodnom periodu – izložbu fotografija Podgoričanina Damira Murseljevića u Novom Sadu, kao i manifestaciju ”Antićevi dani” u Podgorici. Nakon izložbe Darka Dozeta u Glavnom gradu, najavila je još jedan zajednički kulturni poduhvat, a riječ je o koncertu crnogorske operske pjevačice Milice Dobaj u maju u Novom Sadu. Burzan je istakla da je posebno zadovoljna zbog činjenice da fotograf Darko Dozet svoju monografiju premijerno predstavlja u Podgorici, prije svih drugih gradova, te da udruženim snagama dvije istaknute kulturne institucije afirmišu i promovišu kvalitetne umjetnike i stvaraoce.

             Aleksandra  Božović, saradnica za međunarodne odnose u Kulturnom centru Novog Sada naglasila je da je ovom izložbom, na zadovoljstvo publike ali i dvije institucije nastavljen niz kvalitetnih zajedničkih programa i projekata, te da ne sumnja da će se i u narednom periodu ova saradnja i razmjena umjetničkh sadržaja na relaciji Novi Sad – Podgorica nastaviti.

              Fotograf Darko Dozet kazao je da ga posebno raduje to što podgorička publika prvi put ima priliku da se upozna sa njegovim radom, i to upravo u instituciji kakva je KIC ”Budo Tomović”. U nastavku večeri, tokom promocije fotomonografije,  osvrnuo se i na  svoje bogato fotografsko – reportersko iskustvo,  a prije  svega  na ogromnu ljubav prema fotografiji. O Dozetvoj izložbi i monografiji, govorio je i dr Nikola Marković, ujedno  magistar umjetnosti, koji je naglasio da je vidljivo da je za autora Dozeta fotografisanje način života, ali istovremeno i „čarolija, uspomena i dokument“,  te da  je uočljiva jedna  posebna emocija u njegovom radu.

            Izložbenu postavku  Darka Dozeta koju čini oko 50 fotografija, publika će biti u prilici da pogleda do 2. aprila.