Dragana Tripković na XII Kongresu Udruženja pisaca Azerbejdžana

 

Crnogorsko drustvo nezavisnih knjizevnika

 

Mlada crnogorska književnica Dragana Tripković učestvovaće na XII Kongresu Udruženja pisaca Azerbejdžana i ujedno na proslavi 80. godina postojanja Saveza pisaca Azerbejdžana, koja se održava u Bakuu, od 16. do 19. juna 2014. godine. Na poziv predsjednika Dragana Tripkovic 2Udruženja pisaca Azerbejdžana Anara Rzajeva, Dragana Tripković će na Kongresu predsjednika i sekretara svjetskih nacionalnih književnih udruženja, predstavljati Crnogorsko društvo nezavisnih književnika (CDNK) i državu Crnu Goru. Ovaj poziv je Crnogorskom društvu nezavisnih književnika upućen preko Ambasade Azerbejdžana u Crnoj Gori, a radi se o prvoj kulturnoj razmjeni ove vrste između država Azerbejdžana i Crne Gore.

Udruženje pisaca Azerbejdžana je najveća javna organizacija pisaca, pjesnika i publicist Azerbejdžana i broji oko 1500 članova. Udruženje pisaca Azerbejdžana je multietnička organizacija čiji članovi objabvljuju na azerbejdžanskom, ruskom, lezginskom, tališkom, tat i drugim jezicima.

Dragana Tripković je rođena 1984. godine. Završila je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju. Objavila je zbirke poezije “Prevarena duša” 2000. (izdanje: KZP – Podgorica), “Ljubav je kad odeš” 2005.godine (izdanje: Plima – Ulcinj), drugo izdanje 2006,  “Pjesme” u izdanju “Antibarbarusa”, Zagreb 2008. godine. Pjesme su joj prevođene na engleski, ruski, poljski, italijanski, njemački, letonski i albanski jezik. Saradnica je brojnih časopisa za književnost u zemlji i inostranstvu. Jedna je od osnivača Alternativne teatarske aktivne kompanije (ATAK). Objavila je drame “Biljke za kraj” i “Smjena”. Drama “Smjena” izvedena je u okviru projekta “19. decembar – dan poslije” u Fabrici raketa u Podgorici, u produkciji ATAK-a. Koautorka je dramskog komada “Poglavlja 23 i 24” izvedenog u produkciji ATAK-a i FIAT- 2013. Dobitnica je nekoliko domaćih i međunarodnih nagrada za književnost.

 

Fotografija Dragane Tripković preuzeta sa www.cdm.me