Drugi dan Festivala pisaca “So i more” u Budvi

U organizaciji Narodne biblioteke Budve tokom vikenda, 29. i 30.marta 2019. godine, održava se prvi Festival pisaca “So i more” koji  okuplja stvaraoce iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine. Svi programi se odvijaju u Starom gradu na Trgu palmi kod konobe Feral, a Festival je muzički praćen nastupom budvanskih bendova Refugee Jesus & Apostles i Marko & Jack Lupino.

Drugog festivalskog dana, u subotu, 30.marta sa početkom u 18h na programu je okrugli sto sa temom “Internet i književnost” o kojoj će svoja gledišta iznijeti pisci: Pietra von  Tillen, Senka Marić i Goran Stojičić.  U 19.15h na programu Festivala je razgovar sa piscem Đorđem Gregovićem, autorom dva romana o jednom čovjeku i jednom gradu: Grande Dormidor (1999) i Histerije Beograda (2003, 2019), kao i priča koje se nalaze u mnogim književnim časopisima. Iz BiH na festival So i more odazvala se spisateljica i književna prevoditeljica Senka Marić sa kojom razgovor počinje u 20h. Piše poeziju, prozu i esejistiku, a autorka je sljedećih naslova: Odavde do nigdje(1997), To su samo riječi (2005),  Do smrti naredne(2016) i Kintsugi tijela(2018). Predstavljanje pisaca završiće razgovorom  sa Vladom Arsićem, autorom  iz Srbije, koji će početi u 21h. Arsić je  dugogodišnji urednik i novinar u brojnim listovima i časopisima. Autor je publicističke knjige Lopatanje đavola (2010) i romana Izgubljene u magli (2012), Armagedon (2014), Brodolom (2014), Kad zvona zaneme (2016), Noć arhangela (2016) i Neviđena Srbija (2019).  Roman Kad zvona zaneme svrstan je među deset najčitanijih knjiga u mreži svih biblioteka Narodne biblioteke Srbije u 2017. godini.

Završetak dvodnevnog Festivala pisaca “So i more” označiće nastup budvanskog benda Marko & Jack Lupino.

Festival pisaca “So i more” je projekat nastao po ugledu na slične evropske festivale manjeg formata. Prvi budvanski Festival pisaca će, na Trgu palmi u Starom gradu kod konobe Feral, tokom dva dana ugostiti i predstaviti budvanskoj i široj  javnosti domaće i stvaraoce regionalne književne scene. Jedan od ciljeva je popularizacija savremene književnosti, interakcija publike i pisaca, ali i publike i književnosti u cilju podsticanja čitanja savremenih književnih ostvarenja.