Drugo veče KIC-ovog regionalnog književnog festivala ”Literitorija”

 

 

Drugo veče KIC-ovog regionalnog književnog festivala ”Literitorija” biće organizovano u srijedu, 26.aprila, u sali DODEST, od 20 sati, a na temu Prva knjiga, književni kritičar Vladimir Arsenić govoriće sa piscima: Slađanom Kavarić, Natalijom Miletić i Nemanjom Jovanovićem.

 

 

            Sat vremena kasnije biće organizovan program Do prve knjige u okviru kojeg će Anica Vujnović razgovarati sa gostima festivala koji vode radionice kreativnog pisanja: Vladimirom Arsenićem, Natalijom Miletić i Vaskom Raičevićem.   

             SLAĐANA KAVARIĆ rođena je 1991. u Podgorici. Piše poeziju i kratke priče. Objavila je zbirke poezije “Sjećanje” (2010) i “Ljudi niotkuda” (Žuta kornjača, 2016). Priče i poeziju objavljivala je u časopisima i portalima u zemlji i regionu, a engleski prevod priče «Odlazak» objavljen je u renomiranom američkom časopisu World Literature today. Nekoliko njenih pjesama biće objavljeno u britanskom časopisu Balkan Poetry Today. Koscenarista je filma o Crnoj Gori u Drugom svjetskom ratu, sa Brankom Baletićem. 

              NATALIJA MILETIĆ rođena je 1977. godine u Sisku, gdje danas živi i radi. Završila je Filozofski fakultet u Zagrebu. Pohađala je radionice kreativnog pisanja te u klubu mladih SKWHAT Sisak volonterski vodi programe takve vrste. Nagrađena je prvim nagradama takmičenja Kratka priča je ženskog roda 2012., Lapis Histria 2013. i Ulaznica 2016. godine. Objavila je zbirku priča “Nisam”. 

              NEMANJA JOVANOVIĆ rođen je 1974. godine u Čačku. Bavi se grafičkim dizajnom i ilustracijom. Četiri godine je radio kao tehnički urednik u strip izdavačkoj kući “Veseli četvrtak”. Kratke priče objavljivao u Yellow cabu, Severnom Buknkeru, Ulaznici, Studentu, kao i dvije zbirke priča “Da sam Šejn” i “Van ograde”. Roman “Milka zbogom, vidimo se sutra” po kritici dnevnog lista Politika ušao je u izbor 10 najboljih romana za 2016. Takođe, ovaj roman bio je u široj konkurenciji za NIN-ovu nagradu. 

             VASKO RAIČEVIĆ je rođen 1979. u Podgorici. Diplomirao je dramaturgiju na FDU na Cetinju 2010. Njegova drama „Dobra smrt“ postavljena je u CNP-u, kao i u Rusiji. Komad „Put u otadžbinu“ objavio je u časopisu Ars. Sa komadom „Kalina proces“ pobijedio je na konkursu za najbolji crnogorski savremeni dramski tekst 2012. Koautor je komada Poglavlja 23 i 24, izvedenog u okviru festivala FIAT u Podgorici. Dramski tekst „Kuća za rušenje“ izveden u okviru projekta 19. decembar – dan poslije. Komad „Galeb 1993“ izveden u okviru projekta Hronika Galeb. Drame su mu prevođene na engleski, ruski, slovenački i poljski jezik. Knjiga „Drame“ objavljena je u izdanju OKF i CDNK (2015). 

            ANICA VUJNOVIĆ diplomirala je opštu književnost i teoriju knjževnosti na Univerzitetu u Beogradu 1999. godine. Nakon više godina angažovanja u poslovnom prevođenju, našla je svoj posao iz snova u biblioteci Američkog ugla. Tu već punu deceniju njeguje kolekciju knjiga na engleskom jeziku i populariše čitanje kao modu i nasušnu potrebu. Sezonski organizuje radionice kreativnog pisanja sa stranim predavačima na engleskom za djecu i odrasle.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twelve + twelve =