“Duga” premijerno prikazana u PodgoriciPremijerno u Podgorici sinoć je u organizaciji Kulturno – informativnog centra “Budo Tomović” prikazan višestruko nagrađivani kratkometražni film “Duga” crnogorskog reditelja Aleksandra Vujovića.

U uvodnom dijelu svečanosti publici se obratio ambasador Republike Italije Nj.E. Luka Zelioli koji je podsjetio da je uz podršku Ambasade u julu ove godine organizovana crnogorska premijera filma “Duga” u okviru tivatskog festivala “Purgatorije”. Raduje ga ističe što je film koji je dio programa Interreg IPA CBC Italija-Albanija-Crna Gora dobitnik brojnih međunarodnih nagrada koje upravo svjedoče o njegovoj umjetničkoj vrijednosti i o umijeću crnogorskog reditelja Vujovića predstavljen i u Podgorici.

Direktorica KIC-a Snežana Burzan Vuksanović izrazila je zadovoljstvo što je *Srce kulture grada organizator projekcije filma koji nakon 20 i više osvojenih nagrada širom Planete, napokon imamo priliku da vidimo i u Glavnom gradu. Podršku u realizaciji je napominje dobila od Muzičkog centra Crne Gore, ali i od Crnogorske kinoteke. Zahvalnost kako kaže na saradnji i umjetnicama – učesnicama događaja i Turističkoj organizaciji Podgorice.

Reditelj filma Aleksandar Vujović je svim institucijama koje su dovele do premijere u Podgorici zahvalio na podršci, a naročito KIC-u i Snežani Burzan Vuksanović. Podsjetio je da je film koji je selektovan na preko 50 međunarodnih festivala u takmičarskim kategorijama nedavno prikazan i u okviru 38. izdanja Chicago International Children’s Film Festivala (CICFF).

Svečani dio premijere otvorila je autorka muzike Slobodanka Bobana Dabović Đurić svojom kompozicijom za klavir koja je nastala usklađivanjem tema (motiva) iz originalne muzike iz filma “Duga” pod nazivom Ad libitum improvisando br. 7 “Duga”, a muzički program je sjajnom izvedbom operske arije „Tristezza” poznatog italijanskog kompozitora Frančeska Paola Tostija upotpunila i sopran Milica Raičević u saradnji sa pijanistkinjom Natašom Popović. Program je vodila novinarka Dušica Vugdelić. Naši partneri u realizaciji premijere bili su Muzički centar Crne Gore, Crnogorska kinoteka i Turistička organizacija Podgorice.

Nakon projekcije filma brojnu podgoričku publiku pozdravila je ekipa filma: fotograf na setu Monika Perković, grafički dizajner Petar Vujović, šminkerka Milka Stojanović, producentkinja Anja Sekulić, kompozitorka originalne muzičke kompozicije Slobodanka Bobana Dabović Đurić, scenaristkinja Jelana Lela Milošević, direktor fotografije Vladimir Vučinić, glumica Ana Vučković, protagonista “Duge” Nikša Radojičić i režiser, producent i montažer “Duge” Aleksandar Vujović.

Brojni predstavnici društvenog, javnog i kulturnog života prisustvovali su podgoričkoj premijeri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 × four =