Dukley European Art Community

 

dukley - logo

 
 

BudvaDukley European Art Community je institucija koja ima za cilj proizvodnju i promovisanje umjetničkih sadržaja, a samim tim i obogaćivanje kulturne ponude Crne Gore. Sa sjedištem u Budvi unutar “Dukljanskih vrtova”, ovaj projekat se od svog otvaranja krajem maja ove godine aktivno razvija na više nivoa. Najživlji i najinteresantniji je svakako Dom umjetnika, smješten unutar zgrade stare Jugooceanije u Kotoru, jednom od najznačajnijih primjeraka modernističke arhitekture na ovim prostorima.

Dukljanski vrtovi - 1Spoj altruizma Neil Emilfarba, američkog biznismena i vlasnika “Dukljanskih vrtova” koji je finansirao realizaciju Doma umjetnika u prostorima Jugooceanije i vizije svjetski renomiranog galeriste i art menadžera Marata Geljmana, kao i njegove saradnje sa Petrom Ćukovićem na mjestu umjetničkog direktora dovelo je do toga da upravo ovaj postane jedan od najvažnijih kulturnih projekata na ovim prostorima u poslednjih 30 godina.

Kotor - 1Dom umjetnika je projekat koji ugošćava inostrane umjetnike kao svoje rezidente, dajući im prostor za rad na period od mjesec dana. Kancelarije na drugom, trećem i četvrtom spratu zgrade pretvorene su u  ateljee, od kojih je dio dat na raspolaganje članovima Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore, a dio je obezbijeđen za renomirana inostrana imena iz raznih sfera umjetnosti, od slikarstva, preko vajarstva i dizajna, do filma i muzike. U toku jednog mjeseca unutar zgrade rezidenata/umjetnika bude najmanje deset.  Prvi sprat i prizemlje pretvoreni su u galerijski i izložbeni prostor. Pored toga, u toku je razvoj još tri radionice, radionica modnog dizajna, radionica fabrike dječijih igračaka i radionica izrade suvenira. Svake nedjelje od 16h je Dan otvorenih vrata, kada je ulaz u ateljee svih umjetnika slobodan svim posjetiocima i prolaznicima.

Kotor - Zgrada JugooceanijeOsim Doma umjetnika, tu su i Made in Montenegro, Vansezonska dešavanja, Public art, itd. Svaki od ovih mini projekata unutar Dukley European Art Community bi trebalo da aktivno učestvuje u jačanju kulturne ponude Crne Gore i iskorištavanju potencijala koji ona ima, ne bi li se fokus što više stavio na domaću produkciju kulture. U planu su i saradnje sa  raznim galerijama, muzejima, pozorištima, kako u Crnoj Gori, tako i u inostranstvu.

  • Ideja o umjetnosti i kulturi kao instrumentima za razvoj društva postoji oduvijek, ali tek sada imamo priliku da dobijemo jedan zaista značajan projekat za kulturu Crne Gore. Od otvaranje Dukley Centar je mjesto živog umjetničkog stvaranja i susreta raznih kultura i nacionalnosti, što znatno obogaćuje ponudu Kotora i okoline, a znamo da kvalitet života u nekoj sredini zavisi dosta od njene kulturne ponude. Od svog nastanka, ovo je sistematsko ulaganje u kulturu sa vizijom.- rekao je Ćuković.

Planirano je da projekat traje najmanje 3 godine tokom kojih će se realizovati planirani i pokrenuti novi projekti.