Duo Krivokapić – Martinović svira u Kini

Jedan od najaktivnijih a i reprezentativnih kamernih sastava u Crnoj Gori, kojeg čine violinista Vujadin Krivokapić i pijanista Bojan Martinović nastupiće u poneđeljak, 28. oktobra 2019. godine, na Zhejiang Conservatory of Music u kineskom gradu Zangzou. Na repertoaru su djela Roberta Šumana i Mikloša Rože. Duo, koji čine istaknuti pedagozi sa cetinjske Muzičke akademije već godinama uspješno nastupa u salama širom svijeta, a program i nastup u Kini podržalo je u okviru Konkursa za sufinansiranje Ministarstvo kulture Crne Gore.

Vujadin Krivokapić je osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekao u Školskom centru za muziku i balet ”Vasa Pavić” u Podgorici u klasi prof. Vilija Ferdinandija.

Diplomirao je  na FMU Beograd (Fakultet muzičke umetnosti) 1999. godine u klasi prof. Dejana Mihajlovića. Diplomski ispit je istovremeno bio i prijemni za magistarske studije, tako da je 2001 magistrirao takoođe u klasi prof. Dejana Mihajlovića na FMU Beograd.

Nakon toga, 2002. godine upisuje magistarske studije na Fakultetu za muziku Montreal (Faculte de Musique) u Kvebeku, Kanada, koji se nalazi u sklopu Montrealskog Univerziteta (Universite de Montreal) u klasi prof. Eleonore Turovsky. Magistrirao je 2004. godine.

Tokom studija je bio polaznik više kurseva u zemlji i inostranstvu (prof. Margaret Little, prof. Jean-Eudes Vaillancourt, Jean Francois Rivest)

Laureat je vise internacionalnih i studentskih takmičenja i konkursa među kojima se izdvaja stipendija dobijena od Montrealskog Univerziteta.

2008. godine angažovan je na Muzičkoj akademiji na Cetinju kao saradnik u nastavi u klasi prof. Grigori Kraska. 2012. godine promovisan je u zvanje docent na predmetu Gudački instrumenti- Violina a 2018. godine je promovisan u zvanje vanredni profesor. Ujedno je i rukovodioc studijskog programa/ gudački instrumenti.

Do sada je ostvario značajan broj nastupa u zemli i inostranstvu, među kojima se izdvajaju solistički cjelovečernji resitali   u salama: ”Claude Champagne” u Montrealu, Lee Fondation Theatre u Singapuru, Musikverein i Haus der Musik u Beču, First Presbuterian Church u Trentonu, Barsinger Theatre u Lankasteru, velika scena CNPa i dr. Pored pomenutih, održavao je solističke resitale i nastupe u okviru kamernih sastava u: Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Italiji, Austriji, Francuskoj, Turskoj, Rusiji, Americi, Kanadi i Singapuru.

Nastupao je i sarađivao sa priznatim domaćim i stranim umjetnicima: Vili Ferdinandi, Julio Marić, Boris Kraljević, Petar Garić, Ana Mihaljević, Gernot Winischhofer, Mariangela Di Giamberardino , Robert Margaryan, Elvira Misbakhova, Kateryna Bragina, Sung Hi Park, Luo Di.

Bojan Martinović potiče iz muzičke porodice. Nižu i srednju školu je završio u Kotoru u klasi prof. Ilije Miloševića. Kao izrazito darovit mladi pijanista 1996. godine primljen je na studije klavira na Muzičkoj akademiji na Cetinju u klasi prof. Vladimira Bočkarjova, u čijoj klasi je  diplomirao i magistrirao sa najvecom ocjenom. Tokom 2002 i 2003 usavršavao se na državnom Konzervatorijumu u Beču. Pohadjao je kurseve kod istaknutih pedagoga Vladimira Ovčinjikova, Christoph Bernera, Noel Floresa i  Gyrgy Nador.

Intezivno i sa velikim uspjehom nastupa i djeluje u okviru raznih kamernih ansambala i saradjuje sa brojnim domaćim i stranim umjetnicima kao što su  Viktor Tretjakov, Marina Yashvilli, Duncan McTier, Wilhelmas Cepinskis, Peter Langgarttner, Miran Begić, Roman Simović, Igor Perazić, Vladislav Igulinski, Ksenia Akeynikova i mnogi drugi. Nastupao je kao solista sa CSO, Banjaluckom filharmonijom  i Cameartom academicom. Osnivač je klavirskog trija TRITONUS.

 Na svom repertoaru ima preko 30 programa solističke, kamerne i orkestraske muzike. Nastupao je u gotovo svim najprestižnijim dvoranama bivše Jugoslavije (CNP Podgorica, Dvorana Vatroslav Lisinski- Zagreb, Hrvatski glazbeni zavod – Zagreb Sava Centar Beograd, Galerija Kolarca  Beograd, Gradska kuća Subotica, Sinagoga Novi Sad, Bošnjački institut – Sarajevo) kao i na brojnim festivalima u Italiji, Engleskoj, Njemačkoj, Austriji, Madjarskoj, Francuskoj, Belgiji, Rusiji, SAD-u, Holandiji, Španiji, Portugalu, Jermeniji, Libanu. Učesnik je brojnih seminara i kongresa pedagoga muzike u Poljskoj, Turskoj, Rumuniji, Italiji, Finskoj, Austriji, Švedskoj, Engleskoj. Član je medjunarodnog udruženja pedagoga Innovative conservatoire (ICON).

2013 i 2014 u dva navrata držao je majstorske kurseve na Konzervatorijumu “Petar Iljič Čajkovski”.

Tokom 2017 nastupao je u Italiji, Rusiji, Americi.

Dobitmik je nagrade CANU.

Jedan je od osnivača medjunarodnog muzičkog festivala Espressivo i medjunarodnog pjanističkog takmičenja “Manja”.

Snimao za RTCG, RTS, HRT, TVSLO, Radio Beograd i Radio Crne Gore-

Profesor je klavira i dekan na Muzičkoj akademiji na Cetinju.

Piše i interpretira muziku.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


20 − five =