Dušan Đurišić – Nova zbirka poezije za djecu „Kreni, mašto, kreni“

 

 

Dušan Đurišić

Kreni mašto kreni

 

Dusan Djurisic 1U biblioteci za djecu “Sokolić” Udruženja crnogorskioh pisaca za djecu i mlade,  krajem 2012. godine, objavljena je zbirka pjesama Kreni, mašto, kreni savremenog crnogorskog književnika Dušana Đurišića. Urednik edicije je Žarko L. Đurović, a recenzenti Vojislav Vulanović i dr Milutin Đuričković. Naslovnu stranu je oblikovao Nebojša Vučinić, a pjesme ilustrovali Danka Krkeljić Pejanović, Aksanio Popović, Jelka Rajhman i Marlenka Stupica. Objavljivanje ove knjige omogućilo je Ministarstvo kulture Crne Gore.

Zbirka pjesama "Kreni, mašto, kreni"U bilješci o piscu navodi se da je Đurišić pokretač literarnih manifestacija za djecu. Susreta “Pod starom maslinom” (1987), Festivala “Kraj zelene Zete” (1993), Književnih susreta “Podgorici s osmijehom” (1995) i Fetivala “Dani osmeha i radosti” u Dimitrovgradu (2000). Za djecu je objavio 23  zbirki pjesama, 4 zbirki pjesama i priča, 3 zbirki priča, po jednu poemu, zbirku bajki i basni i roman, a sa drugim piscima 5 zbirki pjesama i dvije zbirki pjesama i priča, Za odrasle je objavio 8 knjige poezije, haiku pjesama, epigrama i aforizama, a jednu sa drugim pjesnikom.  Na stranimm jezicima objavio je 15 knjiga, a njegova Antologija priča za djecu crnogorskih pisaca  “Uvijek ljepota” prevedena je na engleski i ruski jezik. Osim toga, objavio je 26 zbornika i 8 antologija, sa slovenskih i drugih jezika preveo 35 a sa drugim prevodiocima 17 knjiga. O Đurišićevim knjigama od 1964. godine pisalo je preko 80 književnih kritičara iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Bosne i Herceovine. Pojedinačno njegove pjesme i priče prevođene su na oko 40 jezika i nalazile su se u lektiri i brojnim udženicima i antologijama.  Za književnost i književno prevodilaštvo dobio je dvadesetak domaći i međunarodnih nagrada i prizmanja

U eseju “Poletna i slikovita poetika” Vojislav Vulanović ističe: “Njegov jezik je slikovit, poletan, lako uglobljen u zadivljujuće stihovane forme, odgovarajućim sazvučnim rimama, brzim i upečatljivim ritmom da se ukupnom Đurišićevom rezultatu treba samo diviti.” A dr Milutin Đuričković konstatuje da “najnovija zbirka stihova Dušana Đurišića “Kreni, mašto, kreni” predstvalja  pomak i osvježenje u njegovom lirskom stvaralaštvu za djecu, budući da donosi čitav niz inovacija, eksperimenata i leksičkih igara, koje po mnogo čemu odgovaraju mališanima  nižeg uzrasta”.