Dva koncerta Crnogorskog simfonijskog orkestra u decembru


Tokom mjeseca decembra Crnogorski simfonijski orkestar održaće dva koncerta na Velikoj sceni Muzičkog centra Crne Gore pod upravom dirigenta, kompozitora i profesora na Muzičkoj akademiji u Zagrebu – maestra Mladena Tarbuka. Maestro Tarbuk je svoj prvi nastup sa CSO-om imao prije tri godine u Crnogorskom narodnom pozorištu, a u decembru će dirigovati dva od ukupno šest koncerata tokom ove sezone, budući da je za 2021/22. izbaran kao gostujući šef-dirigent našeg nacionalnog ansambla.

Prvi koncert biće održan u petak, 10. decembra sa početkom u 20 časova, a na programu orkestra naći će se popularna uvertira iz opere „Figarova ženidba“ Volfganga Amadeusa Mocarta, potom „Koncert za violinu, gudače i čembalo u a-molu“ Johana Sebastijana Baha u kojem će solističku dionicu interpretirati violinistkinja Crnogorskog simfonijskog orkestra Milana Bjelobaba, a nakon pauze premijerno „Simfonija br. 3 u D-duru“ Franca Šuberta.

Drugi decembarski koncert (petak, 17. decembar, 20 časova) rezervisan je za monumentalno četvorostavačno ostvarenje Antona Bruknera – „Simfoniju br. 4“. Ovo će biti prvi put da crnogorski simfoničari izvode jedno djelo iz simfonijskog opusa ovog austrijskog umjetnika. Nastala na vrhuncu epohe romantizma, ova kompozicija koja nosi podnaslov „Romantična“, ima tri verzije, a orkestar će na koncertu 17. decembra izvesti posljednju, treću verziju iz 1888/89. godine.

Pred početak oba koncerta, u Kamernoj sali Muzičkog centra Crne Gore, u 19:30 časova, biće priređeni „Razgovori pred koncert“ sa maestrom Mladenom Tarbukom, u okviru kojih će posjetioci imati priliku da dobiju uvid u inspiraciju i ideje kompozitora čija djela budu izvodili crnogorski simfoničari. Maestro Tarbuk će govoriti o nosećim tematskim materijalima i dramaturgiji odabranih kompozicija, zatim interpretatitivnim izazovima koje kompozitori postavljaju pred izvođače, dok će publika biti u prilici da kroz razgovore sa dirigentom dobije odgovore na sve pojedinosti koje ih budu zanimale.

Ulaz za oba koncerta je slobodan, uz obaveznu rezervaciju mjesta na telefon 068 366 319, radnim danima od 9 do 15 časova i dva sata prije početka koncerta.

Mladen Tarbuk, jedan od najsvestranijih hrvatskih dirigenata i kompozitora današnjice, razvio je svoju karijeru u mnogim smjerovima. Redovno diriguje po svijetu renomiranim orkestrima, komponuje djela od kamernih do velikih simfonijskih ili muzičko-scenskih formi, kao univerzitetski profesor predaje dirigovanje i kompoziciju, te rediguje i priprema za izdavanje najvažnija djela hrvatske muzičke baštine.

U nizu poznatih operskih ansambala i orkestara s kojima je dosad sarađivao ističu se: Mađarska državna opera, Opera na Rajni, Simfonijski orkestar države Meksiko, Simfonijeta Krakovija, Filharmonija Šimanovskog, Nordijski kamerni orkestar, te Simfonijski orkestar Hajfe. Kompozicije mu se izvode na mnogim značajnim festivalima (Svjetski dani muzike, Festival Enesku, Wien modern), a često ih i sam prezentuje kao dirigent. Profesor je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, te gostujući profesor na Fakultetu umjetnosti u Bernu.

Pored umjetničke karijere aktivan je i na društvenom planu. Od 2002. do 2005. bio je upravnik Hrvatskog narodnog pozorišta u Zagrebu, od 2013. do 2015. muzički direktor, a od 2015. do 2017. upravnik Dubrovačkih ljetnjih igara. Aktuelni je predsjednik Hrvatskog društva kompozitora.

Milana Bjelobaba završila je osnovne i master studije na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu, kod Megumi Tešime i Stanka Madića. Dalje usavršavanje nastavlja kod Dejana Mihailovića u Beogradu, kao i na majstorskim kursevima kod Dejana Bogdanovića, Sebastijana Gurtlera, Pjera Amojala i Gregorija Asa. Tokom školovanja osvaja brojne nagrade na takmičenjima, kao i plakete od AP Vojvodine za najperspektivnijeg mladog muzičara.

Bjelobaba je rano počela da se bavi orkestarskim muziciranjem – prvo u Omladinskom orkestru Srbije, a potom u Omladinskoj filharmoniji Beča, orkestru Festivala mladih umjetnika Bajrojt i internacionalnim orkestrima Maribora i Akademije Branimir Slokar. Kasnije su to bili: Novosadski kamerni orkestar, Kamerata Akademika Novi Sad, Vojvođanski simfonijski orkestar, Internacionalni orkestar Ljubljane, Orkestar 24.04. Jermenija, Beogradska filharmonija, Gudači Sv. Đorđa, ansambl Metamorfozis, No Borders orkestar, Salzburški simfonijski orkestar, te ansambl za modernu muziku 2K+ iz Novog Sada. Kao članica različitih orkestara i sastava snimala je za Dojč gramofon, Juniverzal Austrija, Palas Frans i Soni Mjuzik Entertejnment.

Kao članica gudačkog kvarteta Volmond imala je priliku da sarađuje sa kvartetima Kiroga, Emerson, Kasalas i Jerusalim, umjetnicima Valentinom Erbenom, Orfeom Mandocijem i Marcinom Šenjavskim, i da od 2019. godine bude dio ProKvartet program u Francuskoj. U svojstvu solistkinje nastupala je sa ansamblima Kamerata Akademika iz Novog Sada i Metamorfozis iz Beograda. Koncertirala je na brojnim festivalima i u dvoranama kao što su: Teatar La Feniće (Venecija), Katedrala Sv. Džon Smit i Gildhol dvorana (London), Berlinska filharmonija, Šendžen koncertna dvorana (Kina), dvorana Barvikha (Moskva), Site dez Art (Pariz), Ljubljana festival, NOMUS, Barski ljetopis, BEMUS, SOMUS, Arlem festival, KotorArt, Dani muzike Zajst (Holandija), Štift Admont (Austrija), Tribina kompozitora.

Od 2017. godine članica je Crnogorskog simfonijskog orkestra, kao i Kamernog orkestra Muzikon iz Beograda.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twenty − 8 =