Dvanaesti dan 29. Kotorskog festivala pozorišta za djecu


ZATVARANJE 29. KOTORSKOG FESTIVALA POZORIŠTA ZA DJECU


Sve što raste
htjelo bi da raste…
– Neka raste,
i treba da raste!


Poštovana djeco i dragi prijatelji i publiko,

Došlo je vrijeme da zatvorimo 29. Kotorski festival pozorišta za djecu.

Proteklih dvanaest dana ključevi grada bili su u rukama djece a grad bio obojan svojim tradicionalnim bojama dok se njime širila pjesma i osmijesi. Zajedno smo pjevali, plesali, igrali se i radovali našim gostima. Bavili smo se plemenitim temama, učili solidarnosti i prihvatili sve aktivne i odgovorne uloge u ovom društvu.

29. Festival pod temom Sve što raste, htjelo bi da raste je završen, mada mi nastavljamo da rastemo, a vrijeme je došlo da se ključevi grada vrate gradu.  

Ključeve grada preuzela je gđa Tatjana Kriještorac, sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor.

Ovog jula u Kotoru smo sreli Vuka na njegovom tragu, Robota, Boba i Akika, Tri praseta i Macu i sve to S razlogom i sa neke Druge strane vjetra ali bez Lagarija i tokom svega toga niko nam zapravo Nije pričao bajke.

Kroz preko 50 programa, imali smo prilike da čitamo knjige i upoznamo neke nove svjetove, vidimo na stotine likovnih radova, pohađamo zanimljive radionice, trampimo se, razgovaramo sa glumcima i širimo festivalski duh cijelim gradom.

U konkretnim brojkama, na Festivalu bilo je:

  • 14 pozorišnih predstava od kojih je 9 takmičarskog karaktera
  • 19 likovnih instalacija
  • 8 programa u segmentu edukativnih programa
  • 5 programa u oblasti dječijeg scenskog stvaralaštva
  • 3 književna programa
  • Okrugli stolovi i još mnogo toga.

Na svečanoj ceremoniji zatvaranja Festivala i predaje ključeva grada, žiri je opravdao svoje uloge dodjeliviši sledeće nagrade:

  • Nagrada „Dragan Radulović“ koju dodjeljuje Dječiji žiri: NA VUKOVOM TRAGU Pozorišta mladih iz Novog Sada
  • Nagrada Žirija grada: NA VUKOVOM TRAGU Pozorišta mladih iz Novog Sada
  • Nagrada ASSITEJ-a za najbolji dramski tekst za djecu i mlade: ,,VILINJSKA GORA – mit o gospodarima, slugama i slobodnim ljudima” autorke Sandre Vujović

Nagrade su sinoć uručili predstavnici žirija uz sledeća obrazloženja:

Žiri grada Kotora dvadeset i devetog Kotorskog festivala pozorišta za djecu, Danijela Đukić, Marija Pilastro, Aleksandra Tomović, Mladen Živković i Maja Mrđenović, od 1. do 12. jula pogledao je devet predstava u selekciji Glavnog pozorišnog programa. Žiri većinom glasova nagradu za najbolju predstavu dodjeljuje predstavi „Na vukovom tragu“, produkciji Pozorišta mladih Novi Sad, u režiji Jakuba Maksimova. Predstava na posredan, ali vrlo upečatljiv i kritičan način obrađuje globalno društveno značajne teme koje se tiču opstanka i očuvanja humanosti u svijetu bespoštednog kapitalizma, koji duboko razara etiku, dostojanstvo, ali i sam život. Priča o borbi za preživljavanje psa Baka u vrijeme devetnaestovjekovne američke „zlatne groznice“ prikazana je umjetnički posvećeno, kroz skladno i efektno uklapanje pažljivo kreiranih i precizno animiranih lutaka, glumačke suigre, izvanredno atmosferičnog spoja žive muzike i različitih zvukova, i plodonosnog preplitanja naracije i magične vizuelnosti. (…)“

„ (…) Dječiji žiri 29. Festivala pozorišta za djecu u sastavu: Lazović Maša, Begović Vojin, Krivokapić Jovan, Una Marija Kokot, Leonid Bromberg i Marija Miladinović, teško, ali jednoglasno je odlučio da za najbolju, proglasi predstavu „Na vukovom tragu“, Pozorišta mladih Novi Sad. Ovu odluku obrazlažemo činjenicom da je ovo predstava koja je podjednako i poučna i emotivna, da je plod izuzetne pripovijedačke, glumačke i animatorske vještine, i što je najvažnije, u pitanju je predstava čija je iluzija podjednako lijepa kao i njeno razotkrivanje.

Zadovoljni i prepuni pozitivne energije već razmišljamo o sljedećem festivalu, a njegovom budućem dječijem žiriju od srca želimo još teži posao. “

„(…)  Članice žirija u sastavu: Jelena Lela Milošević, dramaturškinja, Sonja Petrović, rediteljka i Jasmina Bajo, diplomirana filološkinja srpskog jezika i književnosti – master pročitale su sve tekstove, te rukovodeći se kriterijumima umjetničkog kvaliteta, inovativnosti na planu forme, relevantnosti tema i univerzalnih vrijednosti u korespodenciji sa dječijim/mladim gledaocem donijeli odluku o nagradi.

Nagradu osvaja tekst ,,Vilinjska Gora – mit o gospodarima, slugama i slobodnim ljudima” autorke Sandre Vujović namjenjen djeci. Ovaj tekst se izdvaja od ostalih čvrstinom dramske strukture, osjećajem za scenski ritam, maštovitošću i vještinom vođenja priče. U sebi sadrži vješto izgrađene sve elemente bajke i ispunjava neke od osnovnih ciljeva pozorišta za djecu, kao što su: formiranje kritičkog mišljenja prema svijetu kod djece, buđenje radoznalosti i maštovitosti, razvijanje sistema vrijednosti. (…)“

Predstavnik Pozorišta mladih, glumac Saša Latinović putem video projekcije zahvalio se Festivalu i Kotoru ističući posebnu zahvalnost zbog prepoznavanja kvaliteta predstave. Uz zahvalnost i pozdrave, izrazio je želju da Festival nastavi da raste u jednom od najljepših gradova na svijetu, uz želju da se svake naredne godine sastajemo sa novim pozorišnim predstavama.

Posljednjeg dana Festivala za sve nas i u čast nagrađenih uživali smo u predstavi o odrastanju i o neuspjesima jednog genijalca. Genijalca koji da nije odrastao kako jeste, danas bismo živjeli u mraku. Riječ je o predstavi „Mali Tesla ili kako izumiti sebe“ teatra Korifej, KIC-a Zeta i dramskog studija Prazan prostor, a u režiji Petra Pejakovića.

Sljedeće godine nas čeka velika fešta – slavićemo 30. rođendan našeg Festivala. Do tada ostajmo zdravo i brinimo jedni o drugima, brinimo o sebi i njegujmo dijete u nama.

Ne zaboravimo da se igramo i krojimo svijet po mjeri djece, jer to je ono što svijet čini ljepšim i šarenijim.

Neka pjeva
sve što ima glas,
niko ljepše,
vedrije od nas.
Pjevati, pjevati, lijepo je pjevati!
Živjeti, živjeti, lijepo je živjeti!

Vaš Festival

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


19 − 1 =