Ethem Mandić dobitnik ovogodišnje nagrade za mlade naučnike


Ethem Mandić, prodekan za nauku i međunarodnu saradnju na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost, dobitnik je ovogodišnje nagrade za mlade naučnike (Danubius Young Scientist Award)  za Crnu Goru 2019. godine.

Kako ističu iz Instituta za dunavsku regiju i centralnu Evropu “nagrada želi istaknuti naučni rad i talenat mladih istraživača i povećati vidljivost naučne zajednice u regionu. Nadalje, nagrada podstiče mlade naučnike da se uključe u naučno ispitivanje višeslojnih pitanja i pitanja koja se posebno odnose na podunavsku regiju.”

Nagradu su Ethemu Mandiću i drugim dobitnicima uručili predstavnik austrijskog Ministarstva obrazovanja, nauke i istraživanja (BMBWF), direktor Instituta, i rektorka Univerziteta u Beogradu koja je i predsjedavala ovogodišnjom konferencijom.

            BMBWF je pokrenuo ovu nagradu 2013. godine. Povodom ovogodišnje dodjele iz austrijskog Ministarstva obrazovanja, nauke i istraživanja poručili su: „Zadivljeni i zadovoljni smo velikim iskazanim naučnim potencijalom i zahvalni smo na vašem doprinosu unapređenju naučnog profila podunavske regije.“

Službena ceremonija dodjele nagrade održana je na Politehničkom univerzitetu u Bukureštu (Rumunija), 7. novembra 2019. u kontekstu godišnjeg sastanka Dunavske rektorske konferencije (DRC).

Ethem Mandić je doktorant na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Do sada je objavio monografiju „Pripovjedna proza Huseina Bašića i Zuvdije Hodžića“ u izdanju Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, i dvije knjige proze u izdanju Otvorenog kulturnog foruma s Cetinja. Učestvovao je i organizovao internacionalne konferencije i objavljivao u brojnim časopisima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


19 + eight =