Evropska noć teatra u Gradskom pozorištu

 

Gradsko pozoriste Podgorica - logo

 

Gradsko pozorište i ove godine priključuje se obilježavanju Evropske noći teatra (European theatre night) i tim povodom u subotu 19. novembra biće izvedene dvije predstave – „Kod Nojeve barke u osam“ (sala Dodest u 12 sati) i „Porodične priče” (Velika sala KIC-a „Budo Tomović“ u 20 sati).

Gradsko pozorište omogućilo je i 50% popusta na ulaznice za pomenute predstave.

noc-teatraEuropean theatre night je noć kada je pozorište u centru pažnje i kada se na skoro svim teatarskim scenama u gradovima širom Evrope može osjetiti veličanstvena igra riječi, pokreta i različitih priča. Projekat zamišljen kao jednodnevna manifestacija posvećena scenskim umjetnostima održava se svake godine, treće subote u novembru. Pozorišta toga dana postaju glavno mjesto susreta, dijaloga, druženja i novih spoznaja kako umjetnika i pozorišnih djelatnika tako i publike.

Na ovaj dan, teatarske kuće daruju predstave, ali i otvaraju vrata publici pa, rušeći na trenutak iluziju pozorišta, produbljuju vezu koju gledaoci imaju sa onima koji za njih igraju i mjestom na kojem to rade.  Ideja ovog projekta i jeste da uključe što više učesnika kako bi Noć teatra postala tradicionalna i prepoznatljiva evropska manifestacija.

Učesnice ove značajne međunarodne manifestacije, koja okuplja i ujedinuje pozorišne djelatnike iz cijele Evrope sa njihovom publikom, su: Belgija, Hrvatska, Crna Gora, Srbija, Bosna i Hercegovina, Češka, Bugarska, Slovenija, Austrija, Mađarska i Slovačka. Cilj je da se u narednom periodu ovom projektu priključe i ostale zemlje regiona i Evrope. 

 

 

Predstavu „Kod Nojeve barke u osam“, po tekstu savremenog njemačkog autora Urliha Huba, režirao je Robert Valtl. Namijenjena je djeci starijoj od pet godina. Zabavna i poučna priča o biblijskom Potopu, ujedno je i himna prijateljstva, solidarnosti i tolerancije.

Igraju: Slaviša Grubiša, Smiljana Martinović, Goran Slavić, Branko Ilić i Sejfo Seferović. Pored reditelja Valtla, autorski tim čine: Natalija Vujošević (scenografkinja), Tijana Todorović (kostimografkinja), Nemanja Bečanović (kompozitor), Slavka Nelević (koreografkinja), Miha Horvat (dizajner svjetla), Đorđe Krivokapić (prevod teksta).

 

Predstava „Porodične priče” rađena je po tekstu Biljane Srbljanović, a režiju potpisuje Teatar mladih. 

To je opora, gorka, ponekad i cinična, tragikomedija o raspadu društva (bilo kog na Balkanu) u kojoj se četvoro djece igraju porodice i nađu u tragičnoj, zloslutnoj slici u kojoj se lik djevojke Nadežde (simbolički – nade) pretvara u psa, kućnog ljubimca, jer je to jedini način da o(p)stane u takvom okruženju. Na tragu drame apsurda, slijedeći logiku košmarnog sna, prikazan je život u kojem je istaknuta uloga slučaja.

Igraju: Branko Ilić, Katarina Krek, Branka Femić i Goran Slavić

Scenografiju i kostime uradila je Vana Prelević, a dizajn svijetla potpisuje Rade Stamenković.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


thirteen − 12 =