Fakultet za crnogorski jezik i književnost – Predstavljena knjiga Zamak Mišela de Montenja

 

 

U četvrtak 1. novembra 2018. godine, u 13h, na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost na Cetinju, biće predstavljena knjiga Zamak Mišela de Montenja, autora Borislava Jovanovića.

Borislav Jovanović (1941, Danilovgrad) je veoma raznovrstan i plodan stvaralac, čiji kreativni razvojni luk predstavljaju romani i zbirke poezije, književna kritika i publicistika, kao i knjige za đecu. Tokom 1990-ih, kao kolumnista dnevnog lista Pobjeda i Crnogorskog književnog lista, afirmisao je plejadu mlađih crnogorskih pisaca. Smatra se najznačajnijim tumačem savremenih tokova crnogorske literature, a njegova zbirka eseja Crnogorski književni urbanitet predstavlja najviše citirani kritički pogled na crnogorsku modernu književnost.

Ovo je knjiga ogleda posvećenih raznovrsnim književnim, estetskim i filozofskim fenomenima.

Jovanović ističe da ova knjiga predstavlja njegov konačni „obračun“ sa lutanjima još od definicije same književnosti do različitih pedagoških i školskih „lekcijašenja“ koja su tokom godina sazrijevala u njemu, te koja je čitalačkim i teorijskim iskustvom prevazilazio i dopunjavao.

Na promociji će govoriti

Doc. dr Andrijana Nikolić, Dr Sofija Kalezić i autor.

Moderatorka će biti Milica Marković.